eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az EU eddig 40 millió euróval segítette Szerbiát a migránsválság megoldásában

Negyven millió euróval segítette az Európai Unió Szerbiát a migránsválság kezelésében az utóbbi egy évben, a következő néhány hónapban további jelentős támogatás várható - közölte az EU belgrádi küldöttsége pénteken.

Michael Davenport, az EU belgrádi küldöttségvezetője a közleményében megállapította, hogy Szerbia jelentős szerepet tölt be a migránsválság felelősségteljes és humánus kezelésében.

A Szerbiának adott pénzügyi segítségből az EU 10,7 millió eurót a befogadóközpontok felépítésére, felújítására és felszerelésére, további mintegy 2,5 milliót az építmények fenntartására, több mint 9,4 milliót az ott dolgozók, többek között a koordinátorok és a tolmácsok béreire, 7,5 milliót határvédelemre, 3,8 milliót élelmiszerre, 1,2 millió eurót pedig egészségügyi ellátásra szánt.

Mindezek mellett - olvasható a közleményben - 2001 óta Szerbia több mint 80 millió eurót kapott a határvédelem megerősítésére, elsősorban a határátkelők korszerűsítésére.

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter szerdán adott hangot álláspontjának, miszerint Szerbiának több uniós pénzügyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a migránsválságot. "Az EU nagyobb támogatására számítunk, ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint az uniós országok, de közel sem kapunk ugyanannyi segítséget és pénzt, mint mások" - fogalmazott a tárcavezető.

Kijelentését a politikus pénteken is megismételte, hozzátéve, hogy Szerbiának közvetlen költségvetési támogatásra van szüksége az Európai Uniótól. Közlése szerint a nyugat-balkáni ország eddig mindössze 22 millió eurót kapott Brüsszeltől, ami nem elegendő, példaként pedig Görögországot hozta fel, mert - mint mondta - Athén már több mint 500 millió eurót kapott a migránsok elszállásolására és ellátására.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×