eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Lemondták a Biztonsági Tanács ülését

Az Egyesült Államok és Oroszország kérésére az utolsó percben lemondták az ENSZ Biztonsági Tanács Szíriának szentelt péntek esti ülését - jelentette be a BT soros elnöki tisztét betöltő új-zélandi ENSZ-képviselet.

Diplomáciai források szerint a BT-ülésén Oroszország és az Egyesült Államok tájékoztatta volna az ENSZ-testület tagjait a szíriai válság rendezését célzó megállapodásukról, de határozathozatal egyelőre nem volt tervbe véve.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT-ülés lemondása után úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy Washington nem hajlandó a testület elé tárni az orosz-amerikai megállapodás dokumentumait, és emiatt kellett lemondani a BT-ülést. Az orosz diplomata szerint a megállapodásokat meg kell erősítenie egy BT-határozatnak, de nincs értelme arra kérni a BT-tagokat, hogy támogassák, ha a tartalmát nem ismerik.

Az amerikai ENSZ-képviseletnél azzal magyarázták a BT-ülés elhalasztást, hogy az amerikai és az orosz fél nem tudott megegyezni arról, hogyan tálalják a testületnek a genfi megállapodás részleteit anélkül, hogy veszélyeztetnék a benne foglaltak végrehajtását. Washington jelen pillanatban a megállapodás végrehajtására, elsősorban a humanitárius segély rászorultakhoz való eljuttatására összpontosítja erőfeszítéseit - közölte az amerikai ENSZ-képviselet.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptember 10-én állapodott meg Genfben a szíriai konfliktus rendezését szolgáló új béketervben. Damaszkusz, Ankara és Teherán is hozzájárulását adta a megállapodáshoz, amelynek célja, hogy Szíria fennmaradhasson, és megtarthassa többnemzetiségű jellegét, valamint felekezeti sokszínűségét.

A megállapodással összhangban az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános, szeptember 12-től kezdődő fegyvernyugvásra szólított fel. A tűzszünet hétfőn életbe lépett, és szerdán újabb 48 órával meghosszabbították. A megállapodás kitért a humanitárius segélynyújtásra, az ellenzéki csoportok és terrorszervezetek elhatárolására, illetve meghatározta azokat az övezeteket, ahol csak az orosz vagy az amerikai légierő hajthat végre támadásokat a terrorszervezetek ellen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×