eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ukrajnáról tárgyalnak az oroszok, a németek és a franciák

Oroszország, Németország és Franciaország vezetői megegyeztek, hogy külön össze fognak ülni az ukrajnai helyzet megvitatására, amikor a G20-csoport szeptember 4-én és 5-én Kínában tartja majd következő csúcstalálkozóját - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon állapodott meg erről Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel. A hangcsoui G20-csúcson az eredeti tervek szerint a "normandiai négyek" vezetői találkoztak volna - vagyis a megbeszélésen részt vett volna Petro Porosenko ukrán elnök is -, ám az ilyen összetételű tárgyalást az orosz vezető "értelmetlennek" nevezte, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) augusztus 10-én közölte, hogy a Krímben ukrán diverzánsakciókat hiúsítottak meg.

Putyin ezzel kapcsolatban az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint felhívta tárgyalópartnerei figyelmét Ukrajnának a Krím félszigeten elkövetett "durva provokációira".

Putyin, Merkel és Hollande szót ejtett az ukrajnai válság rendezését célzó minszki folyamat kilátásairól. A Kreml közleménye szerint külön hangsúlyt kapott annak fontossága, hogy a Donyec-medence különleges státusát végleges formában rögzítse az ukrán törvényhozás, hogy Ukrajnában alkotmányos reformot hajtsanak végre és amnesztiát hirdessenek ki, valamint hogy megszervezzék a helyi választásokat.

Az orosz elnöki szolgálat szerint ezeket a kérdéseket a kontaktcsoporton belül kell egyeztetni, ahol Kijevnek lehetősége van közvetlen tárgyalásokat folytatni Donyeckkel és Luhanszkkal.

Az orosz vezető a telefonos megbeszélésen aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai konfrontációs vonalon kialakult helyzet instabilitása miatt. A tárgyaláson kitértek annak fontosságára, hogy szigorúan be kell tartani a tűzszüneti megállapodásokat, az EBESZ különleges megfigyelő missziójának ellenőrzése alatt vissza kell vonni a nehéz fegyvereket, lépéseket kell tenni a helyzet további csillapítása érdekében, beleértve az erők szétválasztását és a demilitarizált övezetek létrehozását.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×