eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Egyre több angol akar kilépni az EU-ból

Ahogy közeledik a népszavazás napja, úgy erősödik a küzdelem az Európai Uniós tagságot fenntartó, illetve a kilépést kívánó britek között. Jelenleg a bent maradás hívei vannak többségben, de a táboruk egyre gyengül.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése érdekes eredményt hozott: a britek közel ötven százaléka azt kívánja, hogy ha a nép többsége júniusban a kilépési folyamat elindítására szavaz, akkor David Cameron miniszterelnök, aki a bent maradás, és az Európai Unió belső megreformálása mellett tört lándzsát - mondjon le.

Az Ipsos Mori közvélemény-kutató által megkérdezettek 48 %-a szerint kellene leköszönnie kormányfői tisztéről David Cameronnak a júniusi népszavazás után, ha a szavazók, az ő érvei ellenére, a Brexit, azaz Nagy-Britannia uniós tagságának a feladása mellett döntenének.

A kormányzó Konzervatív Párton belüli helyezkedés is színezi ezt a felmérési eredményt. A londoni polgármester, az olykor excentrikus Boris Johnson nem titkolja, hogy szívesen lépne régi barátja és iskolatársa, David Cameron helyére, és ha valóban leszavazza a nép a miniszterelnök bent maradási óhaját, akkor hatalmi harc indulhat el konzervatív párti berkekben.

Néhány napja a parlamentben felállt Richard Burgon ellenzéki, labour képviselő és kertelés nélkül szegezte a kérdést David Cameronnak: "Ha kilépésre szavaz a nép, mit tesz a miniszterelnök, lemond? Igen vagy nem?" A válasz azonnali és határozott "nem" volt, amit a kormányfő hívei harsogó éljennel nyugtáztak.

A Brexit pártolóinak tábora azonban februártól márciusig erősödni kezdett. 36 %-ról 41 %-ra nőtt, ami még mindig kevesebb, mint a bent maradást pártolók 49 %-os szavazótömege. Egy másik felmérés szerint hétről hétre egyre többen eldöntik, hogy miként fognak szavazni; a jogosultak 64 %-a állítja, hogy már tudja, hová fogja tenni az ikszet a szavazócédulán.

A bent maradás híve Nicky Morgan közoktatási miniszter, aki legutóbb arról beszélt, hogy ha Anglia kilép, akkor "egy egész nemzedék kerül bizonytalanságba", amíg az ország új kereskedelmi egyezményekről tárgyal és keresi a helyét.

Közben a Brexit-pártiak is kirukkoltak valamivel: egy dossziéval, ami ötven ismert bűnöző: gyilkosok és pedofilek nevét taralmazza. "Ezek jöhetnek be Angliába minden korlátozás nélkül" - mondják a Brexitesek -, ha fennmarad a szabad határátlépés uniós tagsággal járó joga. Persze, a britek nem csatlakoztak a schengeni egyezményhez, tehát nem olyan könnyű bárkinek bejutni a szigetországba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×