eur:
389.51
usd:
357.78
bux:
0
2024. július 23. kedd Lenke
Happy woman paying for groceries at checkout while buying with her family in supermarket.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Vadászni kell az olyan boltot, ahol ez a vásárlóbarát dolog működik

Bár az elvi lehetőség egy éve adott, a vezető magyarországi üzletláncok egy kivétellel nem biztosítják vásárlóiknak az ingyenes készpénzfelvételt a kasszáknál.

Egy éve indult el Magyarországon az úgynevezett cashback rendszer, azaz a boltok kasszáinál elviekben mindenkinek lehetősége lenne havonta kétszer, maximum 40 ezer forint készpénzt felvenni, méghozzá díjmentesen. A tranzakciók után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat és költséget, így a havi kétszeri maximum 150 ezer forint mellett elvileg ez is egy ingyenes készpénzfelvételi lehetőség lenne.

Tavaly júliusban elég hűvös volt a fogadtatás a nagy üzletláncok részéről, és ez a hozzáállás őszre sem változott érdemben – írja Pénzcentrum, amely most újra megkérdezte a kiskereskedelem legnagyobb szereplőit.

Többek között kiderült, hogy a piaci szereplők a magas adminisztrációs és biztonsági költségek miatt továbbra is ódzkodhatnak – hiszen több készpénzt kellene mozgatni és raktározni, ha a kasszák ATM-ként is működhetnek.

A PENNY az egyedüli a nagy boltláncok közül, ahol elérhető a szolgáltatás, 2017-ben vezették be, azóta Magyarországon a teljes hálózatban elérhető. Tájékoztatásuk szerint a készpénzfelvétel a teljes tranzakciók kevesebb mint 0,1 százaléka, vásárlóik jellemzően kisebb, pár tízezer forint értékben vesznek fel készpénzt. Bizonyos régiókban egyáltalán nem élnek a lehetőséggel, de országosan is minimális a kihasználtsága.

A lap megkeresésére a Tesco és az Auchan is azt írta, hogy nem elérhető a szolgáltatás az áruházakban. A Spar pedig úgy fogalmazott: nem is tervezik a megoldás bevezetését.

A magyarországi boltokban a cash-back készpénzfelvételi rendszer hiánya több tényezőre vezethető vissza:

  • a technológiai infrastruktúra és a megfelelő eszközök hiánya jelentős akadályt jelenthet;
  • a cash-back szolgáltatás bevezetése különleges terminálokat és szoftvereket igényel, amelyek integrálása a meglévő rendszerekbe költséges és időigényes lehet;
  • a boltoknak biztosítaniuk kell a megfelelő készpénzállományt is;
  • a jogi és szabályozási környezet is gátat szabhat a cash-back rendszer elterjedésének.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×