eur:
390.86
usd:
358.7
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Matolcsy György: a múltból ismerős korszakhatárhoz érkeztünk – esszébemutató

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb, az 1970-es évek gazdasági folyamatairól szóló esszékötetét.

Napjainkban számos kihívással szembesül a globális gazdaság. A 2019 végén kirobbant koronavírus-válság, a fokozódó geopolitikai feszültségek és mélyülő törésvonalak, a klímaváltozás okozta kihívások, valamint a magas infláció jellemezte gazdasági környezet együttesen intenzív hatással vannak a 2020-as évtizedre. Ebben a világgazdasági környezetben érdemes a múlt tapasztalatait is segítségül hívni, hiszen a történelem során számos olyan ciklus, szabályszerűség vagy mintázat ismétlődik bizonyos időközönként, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha az aktuális vagy a jövőbeli folyamatokat vizsgáljuk. A most bemutatott esszékötetben a szerzők a múlt tapasztalatai alapján igyekeznek következtetéseket levonni a sikeres alkalmazkodás és az átmenet stratégiájának kidolgozásához – olvasható az MNB sajtóközleményében.

Az ünnepélyes könyvbemutatón Matolcsy György a jegybank elnöke kifejtette, hogy napjaink folyamatait, mintázatait illetően mind az 1940-es, mind az 1970-es évekkel számos hasonlóság, párhuzam van. Jelen esszékötet írásainak elkészítését és kötetbe rendezését is az a felismerés indokolta, hogy a világ gazdaságai mára az 1970-es évekhez hasonlóan olyan korszakhatárhoz érkeztek, amely lezárt egy sikeres fejlődési szakaszt, és ebben a formában tovább már nem folytatható. Ilyen korszakhatárok esetében pedig kézenfekvő, hogy a múlt tapasztalatait is felhasználjuk a jövőre nézve.

A jegybankelnök szakmai előadását követően kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol Lehmann Kristóf igazgató, Spéder Balázs főosztályvezető és a Vonnák Balázs vezető szakértő mutatták be röviden a könyvben tárgyalt témákat. Beszélgetésükben kitértek arra, hogy az 1970-es évek olajárrobbanásaira adott válaszok kezdetben nem voltak egyöntetűen optimálisak, hiszen korábban bevált, de időközben hatástalannak bizonyuló lépésekhez ragaszkodtak a gazdaságpolitikusok és nem ismerték fel időben a negatív folyamatok tartósságát. Az eltérő gazdaságpolitikai válaszoknak pedig hosszú távú hatásai voltak az egyes gazdaságok későbbi fejlődésére. A cserearányromlás és magas inflációs környezet kialakulása akkor váratlanul, sokként érte a gazdaságokat, melyet a monetáris politika előlépésének köszönhetően sikerült kezelni, így az évtized végére a jegybankok jelentős bizalomra tettek szert. A korábbi, függő gazdaságirányítási rendszereket követően ez mozdította elő a jelenlegi keretrendszer kialakulását és hozta el a jegybankok tényleges függetlenségét, mely azóta is nélkülözhetetlen alapot ad az összetett ciklusok sikeres kezeléséhez – zárul a kommüniké.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×