eur:
395.1
usd:
369.39
bux:
71785.87
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

Infláció: már csökken az amúgy növekvő bérek vásárlóereje

Szeptemberben is folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál. A fizetések növekedése azonban nem tudott lépést tartani az árak robbanásával, így a keresetek vásárlóereje már csökken.

Szeptemberben 504 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon, ami 17,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset 335 ezer forint volt ugyanebben az időszakban – emlékeztet a Portfolio.

Megjegyzik, miután az árak emelkedése meghaladta a bérek emelkedését, ma már csökken a reálkereset. Az infláció szeptemberben 20 százalék fölé emelkedett, miután a bérek nem nőttek ilyen gyorsan, így nemzetgazdasági szinten 2 százalékkal csökkent a reálbér. Tehát az infláció folyamatos emelkedése év közben „megette” a béremelkedést, így a bérek vásárlóereje visszaesik.

Ami a kereseti rangsort illeti, szeptemberben az átlagkereset az információ, kommunikáció területén dolgozók körében és a pénzügyi szolgáltatásban volt kiemelkedő. Mindkét szektorban meghaladta a bruttó 800 ezer forintot. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb a bruttó átlagkereset, mindössze 322 ezer forintos; az összes többi szektorban már 400 ezer forint felett vannak a keresetek.

Mindeközben a gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében

meghaladta a 930 ezer forintot a bruttó átlagfizetés

az idei harmadik negyedévben. A diplomások is kiemelkedően jól keresnek, a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások körében bruttó 720 ezer forint felett volt az átlagkereset.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

A nők nem jobb vezetők, mint a férfiak, ahogy a férfiak sem jobbak, mint a nők, együtt tudnak jót elérni, mert más világlátásuk van – hangzott el az Egyenlítő Alapítvány mai eseményén, ahol a "Sokszínűség és Befogadás: Gyakorlati útmutató és Esettanulmányok" kutatást mutatták be. Az eseményen elhangzott, hogy egyre több az olyan cég Magyarországon, ahol a rugalmas munkavégzés, a családbarát juttatások és a nők vezetői pozíciókba segítése alapjaiban épül be a szervezeti felfogásba és működésbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:32
×
×
×
×