eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: a fordulatoknak nincs vége, "a java még előttünk áll"

A jegybankelnök szerint az előző években 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre.

A 2020-as évtized pénzügyi sikereinek kulcsa a kettős - a kormányzat és a jegybank közötti - stratégiai szövetség lehet, amelyhez mintát ad a 2010 és 2012 között végrehajtott költségvetési konszolidáció és a 2013 után végrehajtott teljes jegybanki fordulat - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu oldalon hétfőn közölt írásában, amely folytatása az egy héttel korábban megjelent Játsszunk nyerésre! című cikknek.

Matolcsy György kiemelte: 2013 és 2020 között a magyar jegybank és szövetségesei 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre.

A felsorolt pénzügyi lépések között szerepel egyebek között a jegybanki alapkamat csökkentése négy ciklusban, 7,5 százalékról 0,6 százalékra, a kkv-k hitelállományát masszív növekedési pályára állító Növekedési Hitel Program (NHP), a svájci frank hitelek forintra váltása, az önfinanszírozási program és az inflációs cél elérése.

A 2020-as válságkezelésről a jegybankelnök megjegyezte: az MNB zömében közvetett módon segíti a magyar intézkedéseket. A központi pénzintézet biztosítja a bankrendszer likviditását, kezdeményezte a hitel és törlesztési moratóriumot, erős védelmi vonalat épített a devizatartalékok felemelésével, visszahozta és kibővítette az NHP-t, folyamatosan stabilizálja az állampapírpiacot, és forrással segíti a beruházás-központú növekedési fordulatot - emelte ki. Egyben jelezte, hogy az év végére a jegybanki mérleg a GDP 25 százalékáról 35 százalék közelébe emelkedik.

Míg korábban a mérleg szűkítése vezetett sikerre,

ebben az évtizedben a bővítése a megoldás

- írta Matolcsy György.

A jegybankelnök úgy fogalmazott, a pénztörténeti jelentőségű fordulatoknak nincs vége, "a java még előttünk áll".

Az évtized fejlődésének kulcsa, hogy van tér belső, de csak belső eladósodásra - vélekedett Matolcsy György, utalva arra, hogy az MNB GDP-arányos mérlege ma az Európai Központi Bank mérlegének közel a kétharmada.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×