eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rendőrök járőröznek a debreceni nagypiacon 2020. április 4-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Júliusban 3,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban, az előző év azonos időszakához képest, az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt, ezen belül

  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 17,1 százalékkal,
  • a párizsi, kolbászé 16,1 százalékkal,
  • a cukoré 14,5 százalékkal,
  • a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 11,5,
  • a tojásé 8,9 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül

a dohányáruk, főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelés miatt 9,7 százalékkal drágultak.

A járműüzemanyagok ára 4,2 százalékkal csökkent.

Júniushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek júliusban. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését. Az idényáras élelmiszereken belül

a friss hazai és déligyümölcsök a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett 3,3 százalékkal drágultak,

a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta. A nem idényáras élelmiszereken belül az étolaj 2,2, a tojás 1,9, a tej 1,3, a kenyér 1,0 százalékkal drágább, a burgonya 6,4, a sertéshús 3,9 százalékkal olcsóbb lett.

A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, amely a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

A szolgáltatások 1,4 százalékkal drágultak, ezen belül a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 31,1,

az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6 százalékkal magasabb lett.

A járműüzemanyagok az olajárak és a jövedéki adó emelkedésének hatására pedig 8,1 százalékkal többe kerültek júliusban 2020. júniushoz viszonyítva.

Január-júliusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×