eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Aranyárban mérték idén a szamócát

Már márciusban megjelent a hazai szamóca a piacokon és egész június végéig eltarthat a szezon a tetemes áremelkedés ellenére is.

Az idén az átlagosnál két héttel korábban és a megszokottnál jóval magasabb, kilogrammonként 4 ezer forintos áron jelent meg a hazai szamóca március végén a piacokon - írta a Magyar Nemzet. A lap a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva azt írta, hogy a köznyelvben csak eperként említett gyümölcsért az elmúlt öt évben egyszer se kellett annyit fizetni, mint az idén. Már­cius és május vége között átlagosan 22 százalékkal volt magasabb a termelői ár a tavalyinál.

A budapesti fogyasztói piacokon áprilisban 2800 és 3000 forintos kilónkénti árral indult az eperszezon, majd a kínálat bővülésével megkezdődött az árcsökkentés is, de május végén még mindig átlagosan 1400–1500 forintot kértek egy kiló szamócáért az árusok.

A lap szerint idén az enyhe tél és a tavaszi időjárás is kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termést takaríthatott be.

A hazai termés akár június vé­géig is kitarthat.

Itthon több mint 550 professzionális termelő és több száz kisebb gazdálkodó foglalkozik eperrel, a termőterület nagysága hozzávetőlegesen 700-800 hektárt tesz ki. Ekkora területről az időjárás fügvényében átlagosan 6-8 ezer tonna termést takarítanak be. A hazai termőterület húsz-húsz százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele a májusi értékesítést lehetővé tevő fóliatakarásos, fóliasátras hajtatás. A termés jelentős részét belföldön értékesítik a gazdálkodók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×