eur:
395.03
usd:
368.82
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Dolgozó a Continental Automotive Kft. budapesti gyárában 2019. október 7-én. Az idén 30 éves, gépjárműalkatrészeket gyártó üzem kétezer embert foglalkoztat.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szakszervezeti tiltakozás az újabb munkajogi lazítások javaslata ellen

További munkajogi könnyítéséket kérnek a munkáltatók a veszélyhelyzet miatt, a szakszervezetek azonban hevesen bírálják a javaslatokat. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, egy speciális állásidő lehetne az egyik megoldás.

Noha a kormány a veszélyhelyzet kihirdetése után már számos, elsősorban a munkáltatónak kedvező munkajogi könnyítést adott, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) javaslatcsomagja további kedvezményeket javasol - amellett, hogy több ágazatra is kiterjesztené a munkahelyek megtartása érdekében elfogadott kedvezményeket. A javaslatcsomaggal szeretnék elérni többek között, hogy átmenetileg helyi munkaügyi egyeztetés nélkül is lehetőség legyen a

  • a munkaköri leírástól való eltérésre
  • az otthoni munkavégzés esetén a munkáltatói kártérítési felelősség felfüggesztésére;
  • a csoportos létszámcsökkentési szabályok felfüggesztésére;
  • a szabadságkiadás 15 napos közlési határidejének felfüggesztésére;
  • a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadására és ezek
  • elszámolásának szabályozására;
  • a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályainak enyhítésére.

Emellett az MGYOSZ szorgalmazza azt is, hogy általános járulék-elengedést kapjanak azon munkavállalók esetében, akik a munkavégzési kötelezettség alól mentesülnek, de munkaviszonyban maradnak és bért kapnak. Kérik azt is, hogy az állami-önkormányzati szektor belátással kezelje a járványhelyzet miatti esetleges szállítási csúszásokat, valamint azt, hogy

e megrendelői kör vállaljon szállítást/teljesítést követő 5 napon belüli fizetést, és fordítson nagyobb figyelmet a fennálló tartozások kifizetésére.

Szorgalmazzák a logisztika zavartalanságát elősegítő intézkedéseket is. Emellett az MGYOSZ szerint átmeneti szabályokkal – cégmérettől, iparágtól, nemzetiségtől vagy tulajdonosi szerkezettől függetlenül – elejét kell venni a helyzetből fakadó visszaélésnek, legyen szó akár a vevők felé irányuló árazásról, vagy indokolatlan nem teljesítésről, akár az átvétel beszállítókat érintő, indokolatlan megtagadásáról. Ha pedig mégis történik ilyesmi, szigorúan szankcionálni kell. „Ugyanígy kell tenni a munkaadó-munkavállaló viszonyban történő etikátlan és/vagy jogszerűtlen lépések esetén” - írták közleményükben.

A munkajogi szabályok lazításával kapcsolatos javaslatok azonban felháborodást és éles kritikákat váltottak ki több szakszervezeti konföderációból is. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke - az InfoRádióban úgy fogalmazott,

"ezzel teljes felhatalmazást kérnének a gyáriparosok, hogy azt csinálhassanak, amit akarnak, például a csoportos létszámleépítés esetén."

Szerinte ez tömeges elbocsátások idején figyelmeztetés, vagy felkészülési idő nélkül egyszerűen ráöntené az állami ellátórendszerre az álláskeresőket. Ez az elnök szerint akár uniós jogot is sérthet.

Sérelmezte a munkáltatók azon kérését, hogy évekre előrehozottan kiadhatók legyenek a szabadságok, amit később el lehet számolni - így viszont nem csak a vészhelyzetre szól a szabályozás. Szerinte a szabadságoknál közös megegyezéssel lehetne kompromisszumos megoldást találni.

A túlmunkára és pihenőidőre vonatkozó szabályok további lazítása Kordás szerint teljes felhatalmazást adna a munkavállaló idejével való rendelkezéshez, "a dolgozó elszenvedője lenne" a munkaadó akaratának. Sérelmezte azt is, hogy az MGYOSZ

a javaslatcsomag összeállítása előtt egyáltalán nem egyeztetett a szakszervezetekkel, holott a közös teherviselést és az összefogás fontosságát hangsúlyozza a javaslatcsomag szövegében is.

A munkahelyeket a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint nem a munkajogi szabályok lazításával, hanem a kieső bevételeket, és közben felmerülő munkabérfizetési kötelezettséget valahogy ellensúlyozza az állam.

Javaslatuk szerint állásidőre kellene küldeni azokat az embereket, akiknek nem tud feladatot adni a munkáltató, és ennek a finanszírozásának egy részét át kellene, hogy vállalja az állam a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból, amit egyébként a munkaadók és munkavállalók járulékbevételei töltenek fel - ismertette a szakszervezeti konföderációk álláspontját Kordás László.

Szavai szerint munkahelyi, ágazati szinten működik a felek egyeztetése, sok jó példa van, országos szinten azonban nem, és minden fél a saját egyoldalú javaslatával próbálja meg a kormányt befolyásolni. Háromoldalú - munkaadói, szakszervezeti és kormány közti - egyeztetésekre lenne szükség ahhoz, hogy a válsághelyzet kezelésénél a munkavállalók érdekeit is figyelembe vegyék a vállalkozásokat mentő megoldások kidolgozásánál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 18:36
×
×
×
×