eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Padlóra küldi a tőzsdéket a koronavírus, beavatkozást vár az elemző

Pánik van a világ tőzsdéin, és ez már összehangolt intézkedéseket sürget a vezető gazdasági intézmények, köztük például a jegybankok vagy a Nemzetközi Valutalap részéről - mondta az InfoRádiónak Beke Károly, a Portfolio elemzője.

"Már 8,2 százalékos mínuszban van a BUX, elég ha csak annyit mondok, hogy a Mol árfolyama 13,6 százalékot zuhant a pénteki záráshoz képest, így 1960 forintba kerültek az olajcég papírjai - mondta az InfoRádió reggeli műsorban a Portfolio elemzője. (Délelőtt 10-re valamelyest korrigált az árfolyam és a Mol részvények 2100 forint fölé kúsztak, de ez még még mindig 6 százalék feletti esést jelent). Legutóbb 2008-ban, a válság idején látott hasonlót a pesti parkett.

A blue chipek közül az OTP is 8,2 százalékos szakadással kezdte a napot, 12 630 forinton, a Richter 6,3 százalékos zuhanásban van, a Magyar Telekom pedig egyelőre megúszta 2 százalékos gyengüléssel - fogalmazott Beke Károly.

Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy a nemzetközi piacokon is vérengzést látni hétfő reggel: a német DAX-index például több mint 3 százalékos zuhanással kezdte a napot, de a többi nyugat-európai piacon is hasonlót látni és Ázsiában is 5-6 százalékos zuhanás volt a jellemző.

Az olaj ára pedig közel 30 százalékot esett - tette hozzá az elemző.

A példátlan esés hátterében az olajárak összeomlása és a koronavírus miatti félelmek állnak, mivel pénteken nem sikerült megegyezniük az olajtermelő országoknak a kitermelés csökkentéséről, majd ezt követően egy árháború alakult ki a hétvégén.

"Oroszország és Szaúd-Arábia folyamatosan üzengetnek egymásnak és ennek hatására nagyjából 30 százalékos zuhanás után

most 28 dollár körül járnak a hordónkénti jegyzések, de szakértők már 20 dollár alatti olajárról beszélnek

Ez begyűrűzött a tőzsdékre is, és emellett a koronavírus hatása folyamatosan jelen van" - foglalta össze a reggeli fejleményeket a pénzügyi szakember.

Szerinte még korai lenne az év hátralévő részéről beszélni, a gazdasági szereplők egyelőre örülnek, ha a nap hátralévő részét látják.

"Ha ez így folytatódik, ahogy a nyitást követően láttuk, akkor ma valamilyen globális összehangolt intézkedésnek kell jönnie az IMF-től, a jegybankoktól, és más világszervezetektől, hiszen

gyakorlatilag egy teljes piaci összeomlás szemtanúi vagyunk

- mondta Beke Károly.

A forint a reggeli órákban viszonylag olcsón megúszta ezt a zuhanást, 0,25 százalékos gyengülést mutatott, 336,70 forint körül járt az euróval szemben. Hasonló esést látunk a régiós devizáknál is, de például a dollár egy százalékkal gyengült az euróval szemben hétfő reggelre, az orosz rubel pedig 10 százalékkal, tehát a devizapiacon is vannak nagyon heves kilengések - tette hozzá az elemző.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×