eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Tájékoztató táblák az útdíjköteles M30-as autópálya és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakasz felhajtójánál Miskolc határában 2015. január 7-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Az útdíjbírságok felét fizették csak be

A teherjárműveknél a rendőrség, a személyautóknál a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. bírságolja a bliccelőket a hazai utakon. A párhuzamosság is az oka lehet, hogy a kiszabott büntetések felét sikerült csak beszedni - elsősorban a szabálytalan külföldiek elérése nehéz.

Tavaly valamivel több mint 252 ezer jogosulatlan úthasználatot regisztráltak a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveknél a magyar utakon, a rendőrség mintegy hatvanezer esetben szabott ki bírságot - írja a Világgazdaság. A személyautóknál a bliccelőket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szankcionálja,

a társaság az elmúlt évben csaknem 2,2 millió szabálytalanságot rögzített, és egymilliónál többször alkalmazott pótdíjat.

Magyarországon 2013 júliusában vezették be az e-útdíjat, amely jelenleg 6914 kilométernyi útra vonatkozik. Azóta a rendőrség ellenőrzi és bírságolja a teherforgalmat, az útdíjfizetési rendszer működtetését viszont a NÚSZ végzi, és az e-matricás jogosulatlanságok pótdíjazása is hozzá tartozik. A munkamegosztás azért furcsa, mert

a NÚSZ a rendszerében látja az e-útdíjas bliccelőket is,

ráadásul az utakat jogosultság nélkül használó autósokkal szemben is hatékonyabban tud fellépni, különösen a külföldi szabályszegők esetében.

Utóbbi azért is fontos, mert tavaly a teherjárműveknél 77, a személyautóknál 70 százalékos volt a bliccelők között a külföldiek aránya, ráadásul ez 8, illetve 4 százalékpontos növekedés az előző évhez képest. Ráadásul a büntetések behajtás i aránya is csak 50 százalék körüli: a rendőrség 4,1 milliárd forint büntetésből 2,2 milliárdot tudott beszedni, a NÚSZ egymillió pótdíjából 452 ezret fizettek meg.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×