eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Túlságosan vakmerően fektetik be a pénzüket a magyarok

Túlságosan vakmerően fektetik be a pénzüket a magyarok

A magyarok kockázatvállalási kedve a legerősebb a régióban, de itt vannak a legtöbben azok is, akik vállalják a túl magas kockázatot - derült ki az Erste Bank felméréséből. A pénzintézet vezérigazgató-helyettese azt mondta: tudatosságban van egy kis elmaradás, a magyarok veszik legkevésbé igénybe azokat az adó- vagy más állami kedvezményeket, amelyek a hosszú távú öngondoskodáshoz járnak.

„Azt látjuk, hogy a magyar háztartások nagyon nagy része tisztában van azzal, hogy hosszú távú költéseit, céljait csak erős megtakarításokkal tudja elérni. A legtöbben úgy gondolják, hogy ha valamilyen tartós fogyasztási cikket vagy valami nagyobb dolgot kell vásárolniuk, akkor megtakarításra van szükség” - közölte Harmati László.

Tehát a legtöbben úgy gondolják, hogy megtakarításra van szükség, előre kell látniuk – összegezte.

Indoklásként elmondta: nyilván ez azzal függ össze, hogy a magyar társadalom biztonságra törekvő, van egyfajta jövőre vetített pesszimizmusunk, szeretnénk felkészülni a jövőre, ezért a háztartások jó része a megtakarításokat nagyon fontosnak ítéli.

„Ennek ellenére az öngondoskodáshoz adott támogatásokat még mindig sokkal alacsonyabb arányban veszik igénybe, mint a közép-kelet-európai országok java része” – közölte kutatásuk eredményét az Erste Bank vezérigazgató-helyettese.

Eszerint amikor a válaszadóknak az első három legfontosabb megtakarítási terméket rangsorolniuk kellett, azokban csak egyetlen egy államilag támogatott termék volt, a lakástakarék-pénztári. Míg Csehországban, Szlovákiában a lakástakarék-pénztárak, az állami támogatású nyugdíj-előtakarékossági termékek, más országokban az államilag támogatott nyugdíjprogramoknak a szerepe nagyon magasra értékelődött.

„Voltaképpen az a helyzet, hogy a javuló gazdasági helyzetben, javuló reáljövedelemnél egyre többen tudnának megtakarítani, és keresik ezeket a formákat. Ám azt látjuk, hogy nem feltétlenül ismerik azt, hogy akár a kis megtakarításokat mibe rakják rendszeresen annak érdekében, hogy a jövőtől való félelmet kezelni tudják, vagy a jövőre való felkészülésük megfelelő legyen” - összegezte a tapasztalatokat Harmati László.

„Sokkal jobban kellene ismerniük ezt a területet. Abban nyilván a pénzügyi szektornak is szerepe van, hogy olyan hívószavakat, olyan üzeneteket tudjon eljuttatni, ami megismerteti az ügyfeleket azzal, hogy hogyan tudnak a lakásvásárlásra, nyugdíjra felkészülni” - véli Harmati László.

A vezető kiemelte: a felmérés eredményei szerint igen érdekes a magyarok befektetésekhez fűződő viszonya. Az eredmények szerint ugyanis a közép-kelet-európai régióban a legkonzervatívabb, a legkockázatkerülőbb a magyar lakosság. Ez a biztonságra való törekvés a befektetésekben jól megmutatkozik. Viszont nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a legnagyobb azoknak az aránya Közép-Kelet-Európában, akik kockázatvállalóknak gondolják magukat.

„Ez nagyon veszélyes, hiszen az ilyen mintával rendelkező országokban alacsonyabb hozamkörnyezetben egy magas hozamot ígérő pénzügyi sarlatán sikereket tud elérni, hiszen nagyon a rugalmasság a két kategória között. Ez nyilván nem jó a pénzügyi rendszernek, és legkevésbé sem jó a megtakarítóknak” - figyelmeztetett az Erste Bank vezérigazgató-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×