eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Nem hirdetheti szüzességét az iskolában a 16 éves lány

A brit legfelsőbb bíróság elutasította annak a lánynak a keresetét, akinek a tanárai megtiltották önmegtartóztatását jelképező gyűrűjének viselését.

A 16 éves Lydia Playfoot azt mondta, hogy az ezüstgyűrű a hitének kifejezése, ezért szerinte nem szabadna az iskolai ékszerhordási tilalmat arra is kiterjeszteni.

Nagyon csalódott vagyok a döntés miatt, amellyel a legfelsőbb bíróság nem engedélyezte nekem, hogy hordjam az iskolában azt a keresztény meggyőződésemet kifejező gyűrűmet, hogy nem fekszem le senkivel házasságon kívül - jelentette ki a lány.

Úgy gondolom, a bíróság döntése azt jelenti, hogy idővel az olyan embereknek, mint például az iskolai vezetők és a munkaadók, illetve a politikai szervezeteknek joguk lesz megtiltani a keresztényeknek hitük nyilvános kifejezését és gyakorlását - mondta Lydia Playfoot.

A lány ügyvédje a bíróság előtt azt mondta, hogy a gyűrű hordásának iskolai tilalma sérti a lelkiismereti, vallási és gondolatszabadságot, amit az Emberi Jogok Európai Egyezménye véd.

Az iskola jogászai azzal érveltek, hogy nem történt diszkrimináció, az önmegtartóztatást jelképező gyűrű hordása sérti az iskolai ékszerviselés szabályozását.

Közölték: a muzulmán és szikh tanulóknak is csak azokat a tárgyakat engedik viselni, amelyek vallásuk szerves részét képezik. A keresztények is viselhetnek keresztet, de véleményük szerint az említett ezüstgyűrű nem tartozik szorosan a hitükhöz.

Az önmegtartóztatásra utaló ezüstgyűrűt a hívők a bal kezük középső ujján hordják. Egy bibliai passzusra utalnak ezzel, amely szerint a keresztényeknek távol kell tartaniuk magukat a szexuális bűnöktől.

A 16 éves lány esete a legutóbbi példája azoknak a vitáknak, amelyek az utóbbi években a brit iskolákban kibontakoztak a vallási szimbólumokról és a tanulók hitének megfelelő öltözködésről.

Tavaly egy brit jogi testület visszautasította Shabina Begum keresetét, amellyel azt szerette volna elérni, hogy lutoni iskolája tiltása ellenére, hordhassa muzulmán öltözetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×