eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta
Valkusz Máté a francia Matteo Martineau ellen játszik a Kiskút Open challenger-tenisztorna 1. fordulójában Székesfehérváron 2024. március 12-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Valkusz Máté győzelmével hozta a csapat a Davis Kupa osztályozót

Jövőre jöhet a döntő selejtezője.

Valkusz Máté megnyerte az utolsó, ötödik mérkőzést, így a magyar válogatott összesítésben 3-2-re győzött Egyiptomban a tenisz Davis Kupa osztályozójában.

A kairói párharc zárófelvonásában elvileg a pénteki nyitónap két vesztese lépett volna pályára az el-Gezira Sporting Clubban, Amr el-Szajed egy napja Piros Zsombortól, míg Valkusz Mohamed Szafvattól kapott ki egyaránt óriási csatában.

A hazai kapitány azonban a csere mellett döntött, így a világranglistán 402. Valkusz nem az előző napon a kezén-lábán görcsölő el-Szajeddel, hanem Faresz Zakariával került szembe, aki jelenleg a 923., és legjobbja a 909. pozíció volt. A 23 éves ellenfél az elmúlt hét mérkőzését elvesztette az ITF-tornákon, és legutóbb júniusban nyert meccset.

Eleinte nem látszott a két játékos közötti helyezésbeli különbség, fej fej mellett haladtak, majd a 26 esztendős magyar brékelt, és 6:3-ra hozta a nyitószettet. A folytatásban nyolc gémet kellett várni a következő brékre, ekkor Valkusz 4:4-nél egy csodás röptével elvette Zakaria adogatását, majd kiszerválta a mérkőzést, és ötödik egyéni találkozóján első győzelmét aratta a Davis Kupában.

"Kettő-kettőnél még sosem játszottam a Davis Kupában, ráadásu tegnap háromórás meccsem volt" - kezdte Valkusz a szövetség közösségi oldalán. "A héten nem éreztem a játékot, nem tudtam elengedni az ütéseimet, nem volt a testem az ütéseim mögött. Nem volt könnyű megtalálni a játékomat, és mentálisan mindig nehéz esélyesként pályára lépni. Izomláz nélkül keltem ma egy hosszú meccs után, ilyenre talán még nem volt példa, köszönet a masszőrünknek is. Eszméletlen nehéz volt 40 fokban, füttyögés és undorító körülmények között játszani" - tette hozzá.

Nagy Zoltán kapitány azzal kezdte összegzését, hogy két nehéz napon van túl a csapat.

"Párosban szépen helytálltak a srácok, a fordulópont az lehetett, amikor Zsombi révén végre meg tudtunk nyerni egy tie-breaket. Szinte biztos voltam benne, hogy meglesz nála a formajavulás, és megmutatja, hogy mire képes. Most ismét reménykedhetünk, hogy a jövő év elején kiharcoljuk a világcsoportba jutást. A kulcs az volt, hogy egységes csapat vagyunk, segítjük egymást, és mindenki 110 százalékot nyújt" - fejtette ki a szakvezető.

A két legjobbjukat, Marozsán Fábiánt (49.) és Fucsovics Mártont (85.) nélkülöző magyarok tehát jövőre ismét a döntő selejtezőjében szerepelnek, a vesztes Egyiptom pedig a világcsoport I-ben folytatja.

A válogatott tavaly szeptemberben sikerrel vette az osztályozót, akkor Törökország ellen nyert 4-0-ra Keszthelyen. Idén februárban, Tatabányán aztán a magyarok 3-2-re kikaptak a németektől a selejtezőben.

Eredmény, Davis Kupa, osztályozó:

Egyiptom-Magyarország 2-3

Faresz Zakaria-Valkusz Máté 3:6, 4:6

korábban:

Mohamed Szafvat-Piros Zsombor 6:7 (4-7), 1:6

Karim Mohamed Mamun, Mohamed Szafvat-Fajta Péter, Madarász Gergő 7:6 (8-6), 7:6 (7-5)

pénteken játszották:

Amr el-Szajed - Piros Zsombor 7:5, 3:6, 4:6

Mohamed Szafvat-Valkusz Máté 6:3, 5:7, 7:6 (7-5)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 12:21
×
×
×
×