eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta
mesterséges intelligencia
Nyitókép: Pixabay

Az OpenAI új modellje már képes a logikus gondolkodásra

A cég új, "Strawberry" kódnevű MI-modellje képes bizonyos feladatokat az emberi logika szerint megoldani, ezért bizonyos területeken minden eddiginél eredményesebb lehet.

Az emberi párbeszédet imitáló chatbotok után újabb irányt vehet a mesterséges intelligencia modellek fejlődése, fejlesztése. Négy hónappal a villámgyorsan válaszoló, többek között humorérzékkel ellátott és a beszédben emberszerű gesztusokat imitáló ChatGPT-4o után az OpenAI bejelentette vadonatúj modelljét, az o1-et, illetve annak karcsúbb változatát, az o1-mini-t - írja a hwsw.hu.

Az új modelleket az eddigiektől teljesen eltérő módon tanították be, így emberszerű problémamegoldó képességgel rendelkeznek, azaz lényegében képesek logikusan gondolkodni.

A cég weboldalán közzétett leírás szerint az új, korábban csak "Strawberry" kódnéven ismert modellt eredetileg úgy igyekeztek betanítani, hogy tovább időzzön egy-egy probléma vagy feladat felett, különböző utakon és megközelítéseken keresztül jusson el az eredményhez, és képes legyen felismerni, ha hibázik.

A fejlesztők szerint ezzel az o1 az összetettebb feladatok megoldásában sokkal eredményesebbnek bizonyulhat minden eddigi modellhez képesét. A fejlesztők szerint az egyelőre (saját bevallásuk szerint) kezdetleges állapotban lévő MI-modell már most képes a PhD-hallgatókhoz hasonló hatékonysággal megoldani bizonyos fizikai, kémiai, biológiai illetve matematikai teszteket, feladatsorokat, függvényeket.

Ugyanakkor az eltérő feladatmegoldási lánc miatt jóval lassabban ad eredményt komplexebb kérdésekre, de még mindig gyorsabb, mint az emberi reakció - írják.

Az új modell ezzel együtt bizonyos feladatokra jelenleg egyáltalán nem alkalmas, így a tárgyi tudása például jóval elmarad a "hagyományos" modellekhez képest, nem tud képeket értelmezni és feldolgozni vagy éppen a weben információt gyűjteni. Az o1 nem oldja meg a nagy nyelvi modellekre épülő mesterséges intelligenciák egyik legsarkalatosabb problémáját, a hallucinációt sem, ugyanakkor a cég szerint ennél a modellnél az eddigiekhez képest ritkábban fordul elő a jelenség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×