eur:
401.22
usd:
369.69
bux:
75170.39
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Nyitókép: PIxabay

Mit tehetünk a betörő ellen? Mit jelent a jogos védelem?

Az elmúlt másfél évtizedben gyökeres fordulatot vett a jogos védelem megítélése. Alapjog lett a személy, illetve tulajdona ellen intézett, vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárítása.

A büntető törvénykönyv 2013 nyarától bevezette az úgynevezett szituációs jogos védelmet, amely alapján például ha egy éjjeli lakásbetörésnél a védekező leszúrja a támadót, aki emiatt életét veszti, akkor a védekező jogos védelemre hivatkozva mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól - írja az Index.

A hatóságok sok esetben nem tudják megvédeni a polgárok életét, vagyonát, ezért van szükség a jogos védelem jogintézményére, amelynek határait a bírói gyakorlat évtizedek óta fokozatosan tágítja – nyilatkozta az akkor még formálódó büntetőtörvényről Kónya István büntetőjogász. Szerinte a jogos védelemmel kapcsolatos vitákban gyakran megfigyelhető az a furcsa lélektani jelenség, hogy egyesek gondolkodása észrevétlenül megfordul, mintegy átállnak az áldozat oldaláról a támadóéra, inkább vele éreznek együtt, mintha csak a támadót tekintenék az eset sértettjének, aki emiatt a jog és a hatóságok védelmére szorul. Mindezzel szemben határozottan le kell szögezni – folytatta –, hogy a jogtalan támadás nyomán kialakult konfliktusok kockázatát a jognak – a megtámadott oldalára állva – a támadóra kell hárítania, viselje ő a támadása következményeit, hiszen arra sok esetben előre felkészül, ne pedig az, aki váratlanul a megtámadott helyzetében találja magát. A jogos védelem megítélése és szabályozása az elmúlt másfél évtizedben gyökeres változáson ment keresztül. Ennek első lépéseként 2009-ben módosították a büntető törvénykönyvet, majd 2011-ben az Alaptörvény Szabadság és felelősség című fejezetének V. cikke a jogos védelmet – mint büntethetőséget kizáró okot – alkotmányos tétellé emelte:

Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett, vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.

Vagyis a jogtalan támadás elhárítása ma már nem egy kivételes lehetőség, hanem mindenkit megillető alapjog. A hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) kimondja: "Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges."

Mint látható, a jogos védelem nem egyenlő az önvédelemmel, hiszen a jogos védelem keretében sajátunkon kívül mások személyét vagy javait is megvédhetjük, illetve a közérdek védelme érdekében is felléphetünk. A jogos védelemnek van két speciális fajtája is:

  • a megelőző jogos védelem és
  • a szituációs jogos védelem.

A Btk. szerint megelőző jogos védelem esetén csak akkor nem büntetendő az elkövető,

  • ha a jogtalan támadás megelőzése céljából telepített védelmi eszköz nem alkalmas az élet kioltására,
  • annak működése kizárólag a jogtalan támadónak okoz sérelmet, és
  • a védekező a sérelem elkerüléséért mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható.

A legtöbb büntetőperben a megelőző jogos védelem azért nem jöhetett szóba, mert az alkalmazott védelmi eszköz alkalmas volt az élet kioltására.

A 2013 nyarán hatályba lépett Btk. vezette be a magyar büntetőjogba a szituációs jogos védelmet. Eszerint bizonyos szituációkban nem kell vizsgálni, szükség volt-e a védekezésre, mert a személy elleni jogtalan támadáskor a törvény vélelmezi az elhárítás szükségességét. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna,

  • ha azt személy ellen éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan követik el,
  • ha az a lakásba behatolva éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történik,
  • ha azt a lakáshoz tartozó bekerített helyre behatolva fegyveresen követik el.

Ezekben az esetekben tehát az elhárító cselekmény nem büntetendő, mivel nem veszélyes a társadalomra, továbbá a jogos védelmi helyzetben kifejtett elhárító tevékenység nélkülözi a jogtalanságot. A jogtalan támadás ellen védekezőt még gondatlanság miatt sem lehet felelősségre vonni. Azt is mondhatjuk, hogy a jogtalan támadás kockázatát a támadónak kell viselnie.

Ugyanakkor a jogos védelemnek vannak korlátai is:

  • verbális cselekményekkel szemben nem vehető igénybe,
  • megtorlásként nem alkalmazható,
  • kölcsönös kihívás elfogadása mindkét fél számára a jogtalanság állapotát hozza létre,
  • támadás kiprovokálása megfosztja a védekezőt az elhárítás jogszerűségétől,
  • javak elleni, közvetlen erőszakkal nem járó cselekmény elhárítása a támadó életének kioltását általában nem eredményezheti.
Címlapról ajánljuk
Csiki Varga Tamás: ha blokád alá akarnák venni Tajvant, ugyanez történne

kínai hadgyakorlat
Csiki Varga Tamás: ha blokád alá akarnák venni Tajvant, ugyanez történne

A művelet során eddig 30-35 hadihajót és 120 repülőgépet vetettek be a kínai katonai csapatok, melyek körbevették, illetve körbejárták Tajvant a hét elején – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa.Csiki Varga Tamás a NATO szintén a napokban indított, éves nukleáris hadgyakorlatának céljairól is beszélt.

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Szakmai kiválóságokat vonz haza a magyar magánegészségügy

Szakmai kiválóságokat vonz haza a magyar magánegészségügy

Egyedi műtéti technika fűződik a nevéhez, Frankfurtban felépítette saját magánklinikáját, amit 20 év után értékesített az egyik legnevesebb elit magánkórház-hálózat számára. Műtött Bundesliga-focistákat, válogatott sportolókat, politikusokat, polgármestereket, kormánytagokat Németországban, és rendszeresen érkeztek hozzá továbbképzés céljából orvosok, például a Semmelweis Egyetemről. Kovács György professzorról beszélünk, aki nemrégiben úgy döntött, hogy Magyarországra költözik, ahol a TrifonLife-nál kötelezte el magát. Döntésének okairól, szakmai pályájáról, új terveiről beszélgettünk vele.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×