eur:
394.6
usd:
354.33
bux:
72977.92
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Nyitókép: Police.hu

Újabb meglepő információk a ferihegyi poggyászlopásokról

A repülőtéri rendőrök szerint tavaly volt a legkevesebb lopás, és nem is ezek a tolvajok okozzák a legtöbb gondot Ferihegyen.

Tavaly többször megjelent a hazai sajótban, hogy megszaporodott a poggyászfosztogatások száma, egyes járatokon „futószalagon” fosztogatják a csomagokat Ferihegyen, de a police.hu cikke szerint valójában évről évre folyamatosan csökkent a poggyászfosztogatások száma, és az elmúlt öt év statisztikai adatait figyelembe véve tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény.

A klasszikus kriminalisztikai, nyomozástaktikai módszerek mellett csapdát is állítanak a rendőrök a reptéri fosztogatóknak. Egy bőröndbe pakolnak különböző értékeket és készpénzt, hogy elkapják mindazokat, akik kísértésbe esnek. Ez a bőrönd is felkerül egy bizonyos járat poggyászai mellé a szalagra, majd berakják az adott gép rakterébe, ahol kamerával figyelik. Ezzel a módszerrel tavaly 11 rakodó ellen indult büntetőeljárás.

Tavaly összesen 80 ügyben rendeltek el nyomozást poggyászfosztogatás miatt, miközben csaknem 15 milliós utasforgalmat bonyolított le a repülőtér, így a rendőrség szerint a bűncselekmények száma elenyésző.

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a bűncselekmények összetétele hosszú évek óta nem változik jelentősen. Három fő csoportot lehet megkülönböztetni.

  1. A repülőtéren elkövetett lopás, amelyek nagy része nemcsak a csomagok fosztogatásából adódik, hanem abból is, hogy a terminálon az utasok egymás között, esetleg zsebes vagy trükkös tolvajok az utasok sérelmére eltulajdonítanak különböző értékeket. Jellemző, hogy a csomagátvizsgálás során vagy várakozás közben az egyik utas által ottfelejtett pénztárcát, tabletet vagy értékesebb karórát a másik „szemfüles” utas ellopja. A kamerafelvételekből azonban vissza lehet nézni a pontos eseményeket.
  2. A másik nagy bűncselekménycsoport az úti okmányokkal elkövetett közokirat-hamisítás. Általában azok a harmadik országbeli állampolgárok próbálkoznak hamis útlevelekkel vagy személyi igazolványokkal, akik ily módon szeretnének belépni a schengeni övezetbe, illetve tovább­utazni egy nyugati uniós ország felé.
  3. A harmadik nagyobb kör a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. Ezek jellemzően nem az utasforgalomban, hanem a postai küldemények tekintetében történnek, mert a Magyar Postának egy úgynevezett postakicserélő üzeme működik a repülőtéren. Ott a küldemények egy részét, amelyek légi úton érkeznek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai kockázatelemzés alapján ellenőrzik. Ezekben elég sokszor találnak is kábítószert. Tavaly összesen mintegy 1100 ügyben rendeltek el nyomozást, amelyből 700 levélpostai küldeményben felfedett kábítószergyanús anyag miatt indult. A legtöbb esetben magyar állampolgárok rendelik ezeket a szereket külföldről.

A repülőtéren 1300-1400 kamera működik, elsősorban a légi közlekedés elleni jogellenes cselekmények megelőzését szolgálják. Nincs olyan terület, amit nem lehet látni, az úgynevezett monitorszobában éjjel-nappal tartózkodik valaki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Máshol is betiltanák az Airbnb-t? - Megszólaltak a szomszédos kerületek polgármesterei

Máshol is betiltanák az Airbnb-t? - Megszólaltak a szomszédos kerületek polgármesterei

Ahogy korábban többször is írtunk róla, a terézvárosiak az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról döntöttek egy helyi ügydöntő szavazáson, így a polgármester ígérete szerint az október végén tartandó képviselő-testületi ülésre készítik elő azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében 2026. január 1-jétől nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát a magán- és egyéb szálláshelyeken. A döntés kapcsán sokakban felmerült, hogy vajon a szomszédos kerületek is terveznek-e hasonló kezdeményezéseket. Erről, a 24.hu kérdezte a polgármestereket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×