eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A Dunántúlon záporok lehetnek

A Kárpát-medence időjárását péntek estig egy nyugat felől érkező gyenge magassági hidegfront határozza meg. A Mediterráneumban ugyanakkor igazi nyári idő van.

Csütörtök éjszaka a Dunántúlon egyre több helyen erősen megnövekszik a felhőzet, és főként az éjszaka második felétől szórványosan zápor, zivatar is kialakul. Ugyanakkor a Dunától keletre csupán kevés fátyolfelhő lesz az égen, hajnalra ködfoltok képződhetnek.

Pénteken is a Dunántúlon lesz sok a felhő, ahol további záporok, zivatarok várhatóak lokálisan jelentős mennyiségű csapadékkal, majd délután fokozatosan csökken a felhőzet.

A keleti országrészben gyengén, illetve közepesen felhős ég valószínű, és csak néhol lehet csapadék. A változó irányú szél mérsékelt marad, csupán zivatarok környezetében számíthatunk átmeneti szélerősödésre.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon néhol ennél kissé melegebb, míg a derült, szélcsendes keleti vidékeken hűvösebb lesz a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 30 fok között várható, az alacsonyabb értékekkel a Dunántúlon, a magasabbakkal a Tiszántúlon.

A Mediterráneumban igazi nyári idő van

A sok napsütés mellett a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között változik, de a Balkán-félsziget és Spanyolország egyes területein még ennél is pár fokkal melegebb van. Ugyanakkor a Balti-tenger feletti középponttal egy okkludálódott ciklon örvénylik, amelynek középponti részén több helyen esik az eső, néhol jelentős mennyiség is hull.

A ciklon tekintélyes kiterjedésű áramlási rendszerében az átlagnál jó néhány fokkal hűvösebb az idő. Észak- és Közép-Európa felett a jellemző hőmérsékleti maximum 16 és 24 fok között változik. Már a Kelet-európai-síkságról is kiszorult a meleg levegő.

Az Atlanti-óceán partvidékét egy újabb frontrendszer érte el. Az érkező hidegfront előtt Franciaország középső tájain még 29 és 34 fok közé melegedett fel a levegő. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×