eur:
394.19
usd:
356.62
bux:
72982.59
2024. szeptember 4. szerda Rozália
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Thérese Blanchet, az Európai Tanács főtitkára (j3) a kormány tagjai társaságában az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének első kormányülésén a Karmelita kolostorban 2024. július 3-án. Az asztalnál balról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b2), Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (b3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b4) és Nagy István agrárminiszter (b5), szemben középen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b6) és Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (b7), jobbról Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter (j6), Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j5), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j4), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) és Tuzson Bence igazságügyi miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Megvan a kormány második félévi törvényalkotási programja

Számos nagy horderejű törvény és kormányrendelet születhet ősszel és télen.

Az eddigi gyakorlatot figyelembe véve az Országgyűlés várhatóan szeptember végén kezdi meg a munkát. Ilyenkor általában a miniszterelnök is felszólal. Orbán Viktor a tavaszi ülésszak első napján, február 26-án is beszédet mondott napirend előtt, akkor az államfőválasztás, a gyermekvédelem, a svéd NATO-csatlakozás és az orosz-ukrán háború voltak a legfontosabb témái. "A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki. Meggyőződésünk, hogy a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is" – fogalmazott.

A kormány most nyilvánosságra hozta a második félévi jogalkotási programját. A 25 oldalas anyagban törvénytervezetek, kormányrendeletek és miniszteri rendeletek szerepelnek, tehát nem mindegyikről a parlament dönt majd. Biztosan az Országgyűlés elé kerül viszont a 2025-ös költségvetés, amelyet ezúttal nem nyáron fogadtak el, hanem télre halasztották a döntést. Indoklással Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szolgált egy korábbi Kormányinfón: "olyan mértékben fogja befolyásolni az amerikai elnökválasztás eredménye a jövő évi költségvetési tervezést, hogy november közepén nyújtjuk be a költségvetést, és decemberben fogadjuk el. Reményeink szerint ez egy egyszeri megoldás, és utána visszatérhetünk az elmúlt évtizedben alkalmazott gyakorlathoz, hogy már nyárra megvan a jövő évi költségvetés".

A sok tucat tervezett rendelkezés közül nagy figyelemre és heves vitára számíthat Lázár János új személyszállítási törvénye, amely állampolgári joggá emelné az állam által szervezett közösségi közlekedést. A miniszter ennek érdekében minimális szolgáltatásként határozná meg, hogy a lakóhelyről a járásközpontba naponta háromszor el lehessen jutni átszállás nélkül, a járásközpontból a megyeszékhelyre, illetve onnan Budapestre pedig naponta kétszer, ugyancsak átszállás nélkül.

"Magyarországon 3100 település van, 500 magyar településen ez nem megoldott. 150-et egyáltalán nem kapcsoltunk be eddig a tömegközlekedésbe, 350-nél pedig mélyen hallgatunk arról, hogy ott mi is történik. És akkor nem mondtam még azokat a településeket, ahol ezt a minimális hármas szintet nem tudjuk teljesíteni, vagy nem érjük el" – fogalmazott.

Sok kormányrendelet megalkotását vagy módosítását is tervezi a kabinet. Egyebek mellett kimondanák, hogy a közbeszerzéseknél zöld szempontokat is kötelező figyelembe venni. Hozzányúlnának a lakossági tűzijátékok szabályaihoz, pontosíthatják a CSOK Pluszról, a falusi CSOK-ról és a babaváró támogatásról szóló jogszabályt, illetve a közterületi reklámok kihelyezéséről szóló rendeletet is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Jelentős hitelválsággal néz szembe az amerikai lakásépítési szektor

Jelentős hitelválsággal néz szembe az amerikai lakásépítési szektor

Jelentős hitelválsággal néz szembe az amerikai lakásépítési szektor, miután a bankok drasztikusan csökkentették a lakásépítésre nyújtott hiteleket. A BankRegData elemzése szerint az idei második negyedévben 92 milliárd dollárra csökkent az egy-négy lakásos ingatlanok építésére nyújtott hitelkeret, ami 10%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest - számolt be a Financial Times.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×