eur:
395.47
usd:
368.41
bux:
71942
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Markáns vízügyi vélemény a fúrt kutakról, ennek sokan nem örülnek majd

Az engedély nélkül fúrt kutak is pusztává teszik a tájat - mondta egy konferencián Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.

Az eseményről a szon.hu tudósított. A szakember a többi között arról beszélt, hogy a Felső-Tisza vidékének súlyos vízhiánya több okra vezethető vissza, például folyószabályozás, klímaváltozás, de külön említette a fúrt kutak ügyét is.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Az engedély nélkül fúrt kutak kérdése hosszú ideje foglalkoztatja a lakosságot, s az újabb döntések értelmében bizonyos mélységig nem is kell engedélyt kérniük az embereknek a kutak létesítéséhez.

A vízügyi igazgatóság azonban maximálisan ellenzi mindezt,

és nagyon jó okunk van ezt tenni.

Sok helyen – köztük a Nyírség számos pontján – nem elegendő a kutakat a talajvíz szintjéig fúrni. A mélyebb talajszinteken úgynevezett vízzáró rétegek vannak, köztük pedig rétegvizek, s ezekkel a kutakkal már a rétegvizeket is megcsapolják. A legnagyobb gond ott kezdődik, hogy akár több réteget is átfúrnak, ráadásul a legtöbb kút nem megfelelő minőségben készül el. Emiatt a talajvíz már alsóbb rétegekben is megjelenik, és hiába tárolnánk mi a vizet a felső rétegben, vagy pótolná a természet, ez nem lehetséges, mert a talajvíz egyszerűen elszivárog – emelte ki Láng István, majd hozzátette: a kútfúrás ezen módja olyan károkat okoz, amiket nem lehet helyreállítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Meglepő növekedés után masszívan nyereséges lett a Revolut

Eddig is gyorsan nőtt és nyereséges volt, ám 2023-ban szó szerint szárnyalt a Revolut: 344 millió fontos profitot értek el 1,8 milliárd fontos bevétel mellett. A bank bevételei rendkívüli módon, mintegy 95%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, miközben a lakossági ügyfelek száma 45 százalékkal ugrott meg, a növekedés idén is folytatódott. Magyarországon 2023 végén 1,2 millió ügyfelük volt, akik ráadásul fizetési adatok szerint már messze nem csak a külföldi utazások alkalmával használják a Revolut-számlájukat. Év végére már 1,5 millió ügyféllel számolnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×