eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Résztvevők a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából megrendezett Élet Menete emléksétán Budapesten, a Margit hídon 2022. április 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Élet menete: az idei séta a munkaszolgálatosoknak állít emléket

Ma, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartják az Élet menetét Budapesten. Az idei séta a munkaszolgálatosoknak állít emléket. A rendezvény április 16-án, 17 órakor kezdődik Budapesten, a Koltói Anna téren.

A munkaszolgálat az általános hadkötelezettségen alapuló, fegyver nélkül teljesített katonai szolgálat volt. Előzményei az első világháború idejére nyúltak vissza, amikor a haderő szervezetébe integrált munkásosztagokkal végeztettek erődítési, rakodási és egyéb műszaki munkálatokat. A trianoni békediktátum után Magyarország haderejét jelentősen korlátozták, így a munkaszolgálat is megszűnt.

Újbóli bevezetését az 1939. évi II. törvénycikk, azaz a honvédelmi törvény tette lehetővé, amelynek II. fejezete szükség esetén nemre való tekintet nélkül minden 14 és 70 év közötti állampolgárnak honvédelmi munkakötelezettséget írt elő. Az év júliusában a Magyar Honvédségnél hadtestenként egy közérdekű munkaszolgálatos (kmsz.) zászlóaljat állítottak fel azoknak, akik hadkötelezettségüknek fegyveres szolgálattal nem tehettek eleget, ezek tagjai szolgálatukat egyenruhában teljesítették. A rendelkezésnek még nem volt kifejezetten antiszemita jellege, de megteremtette a későbbi zsidóellenes intézkedések jogi keretét.

A munkaszolgálat intézményének létrehozása egybeesett a zsidók jogait egyre súlyosabban korlátozó zsidótörvények elfogadásával. Az első, 1938-as jogszabály 20 százalékban korlátozta a zsidók arányát a szellemi szabadfoglalkozású pályákon, az 1939. májusi második zsidótörvény már faji alapon határozta meg, ki minősül zsidónak, az 1941 augusztusában hatályba lépett harmadik pedig már a zsidók és nem zsidók közötti, "fajgyalázó" házasságot is megtiltotta.

A zsidókat érintő korlátozások természetesen a Magyar Honvédségen belül is érvényesültek. A zsidónak minősülők 1941 tavaszára elvesztették fegyver- és rendfokozatviselési jogukat, júniusban pedig Magyarország a náci Harmadik Birodalom oldalán belépett a második világháborúba. Az 1942. évi XIV. törvénycikk megtiltotta a zsidók fegyveres szolgálatát, honvédelmi kötelezettségüknek csak a számukra létrehozott kisegítő szolgálattal tehettek eleget. Rendfokozatuk nem lehetett, egyenruhát nem, csak jelzés és sapkarózsa nélküli katonasapkát hordhattak, karjukon az izraelita vallásúak sárga, a keresztény, de származásuk alapján zsidónak minősülők fehér karszalagot kellett viseljenek. Mozgósítás esetén a közérdekű munkaszolgálatos zászlóaljakból és a bevonulási központokban tábori munkásszázadokat állítottak fel, a zsidónak minősülőket kisegítő munkásszázadokba osztották be. (A megbízhatatlannak minősített nemzetiségiek katonai, a politikai okokból megbízhatatlannak minősülők különleges munkásszázadokba kerültek.)

A 2. magyar hadsereg doni frontra küldésével egy időben egyre több zsidót hívtak be munkaszolgálatra, a hadműveleti területen 130 kisegítő munkásszázadban mintegy 38-40 ezer (más becslések szerint 50 ezer) zsidó volt. Nekik silány ellátás mellett, az orosz télben mit sem érő civil ruhában kellett nehéz fizikai munkát végezniük, a rájuk felügyelő keretlegények és a "fegyvertárs" német katonák rendkívül kegyetlenül bántak velük, a szökéseket tizedeléssel torolták meg.

Az 1943. januári doni katasztrófában megsemmisült a 2. magyar hadsereg, a végtelen hómezőkön meneküléskor és a szovjet hadifogságban mintegy 25 ezer munkaszolgálatos halt meg. 1943-tól a szerbiai Bor környékén lévő rézbányákba is vezényeltek munkaszolgálatosokat, az életben maradt kényszermunkásokat 1944 szeptemberében menetoszlopban indították útnak Magyarországra, majd a nyugati határ felé. A menettől lemaradó éhező, legyengült embereket agyonlőtték, így halt meg 1944 novemberében a Győr melletti Abda közelében a költő Radnóti Miklós is.

Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után az egyre súlyosbodó katonai helyzet miatt és a németek követelésére immár tömegesen hívták be úgynevezett SAS-behívókkal a zsidó férfiakat kisegítő szolgálatra, akik viszont ezzel elkerülték az azonnali deportálást, az auschwitzi megsemmisítő tábort. Az októberi sikertelen kiugrási kísérlet után hatalomra jutott nyilasok lényegében felszámolták a kisegítő munkaszolgálat intézményét, a munkásszázadok tagjait a munkaszolgálatra alkalmasnak minősített zsidó civilekkel együtt a németek rendelkezésére bocsátották. Őket novemberig gyalogmenetekben indították a nyugati határ felé, sokan már ekkor meghaltak, az életben maradtakat kényszermunkásként dolgoztatták, majd a szovjetek közeledtekor sokukat meggyilkolták, a túlélők koncentrációs táborokba kerültek.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×