eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Tired female nurse in hospital corridor
Nyitókép: PIKSEL/Getty Images

A rezidensszövetség nemet mond a kötelező háziorvosi ügyeletre

A kórházi rezidensek a háziorvosi ügyeletben csak önkéntes alapon vehetnek részt – mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Vámosi Péter szerint a nyomásgyakorlás látszatát is kerülni kell.

Hajdú-Bihar után március 1-jétől két újabb vármegyében, Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben is bevezették az új háziorvosi ügyeleti rendszert, amit az Országos Mentőszolgálat havonta egy-két új belépővel, fokozatosan terjeszti ki az ország egészére.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádióban közölte: több megkeresés is érkezett hozzájuk, miután kiderült, hogy a győri háziorvosi ügyeletben rezidensek is szerepet kaphatnak a vármegyei kórházból, ezért szükségesnek tartották, hogy – a kollégák megnyugtatása érdekében – megszólaljanak, hangsúlyozva, hogy a jogszabályokkal összhangban

a kórházi rezidensorvosok esetében is csak önkéntes lehet a háziorvosi ügyeletekben való részvétel.

(A MedicalOnline úgy tudja, a Magyar Orvosi Kamara nyomásgyakorló akciója miatt Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. A Petz Aladár Megyei Oktatókórházban rendkívüli értekezletet is összehívtak emiatt. A tervek szerint az ügyeletet a manuális és nem manuális szakmákban dolgozó rezidensek felváltva látnák el, páros, illetve páratlan napokon.)

Vámosi Péter hozzátette: a rezidensek általában kiszolgáltatottabbnak érzik magukat a kórházi hierarchián belül, és többen tartottak is attól, hogy valamilyen nyomást gyakorolnak majd rájuk, de erre a jogszabályok nem adnak lehetőséget. A rezidensszövetség elnöke jelezte, a múlt hét elején alkalma volt egyeztetni az Országos Kórház Főigazgatóság két főigazgató-helyettesével, és ők azt mondták, hogy a győri kórházban kialakult helyzetet egy sajátos helyi ügynek tekintik, és

nem cél, hogy a jövőben a háziorvosi ügyeletet kórházi orvosok lássák el.

Ennek alapján a szövetség bizakodó, hogy más vármegyékben nem kerül majd sor hasonlóra – tette hozzá Vámosi Péter. Ezt erősíti, hogy például Szabolcs-Szatmár-Beregből nem érkezetek negatív visszajelzések, tehát zökkenőmentesen történt meg az átállás.

Ismeretes, a kormányzatnak a Magyar Orvosi Kamarával volt komoly vitája, aminek aztán egy gyors törvényalkotást lett a következménye: eltörölték az orvosok kötelező kamarai tagságát. Azzal kapcsolatban, hogy a rezidensszövetség nem tart-e egy rájuk vonatkozó törvényváltoztatástól a kritikák miatt, Vámosi Péter leszögezte: fontos, hogy az orvosi érdekvédelmi szervezetek a konkrét megoldandó ügyekben hozzájuk forduló tagjaiknak segítséget nyújtsanak, úgyhogy a Magyar Rezidens Szövetség is ezt teszi ebben a konkrét ügyben, és ezt fogja tenni a továbbiakban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×