eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai-kárpátaljai kirendeltségének vezetője (k) beszél Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója (j) közös sajtótájékoztatóján a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, a kárpátaljai Csapon 2022. február 27-én. Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében - mondta Szijjártó Péter. A magyar kormány100 ezer liter üzemanyagot, emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Sokaknak elképzelésük sincs, hová meneküljenek a háború elől – kárpátaljai helyzetkép

Sok beteg várakozik a több kilométeres kocsisorban az ukrán–magyar határon, köztük olyanok is akik dialízisre jönnének Magyarországra – mondta Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője. A szervezet egy segítőpontot hozott létre a beregsurányi határátkelőnél.

Az Ökumenikus Segélyszervezet éjjel-nappal működő segítőponttal támogatja a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán kilométeres sorokban várakozókat. A határátkelő közelében, Asztélynál (az ukrán oldalon) létrehozott segítőpontot egy használaton kívüli fűtött pavilonban rendezték be, melyet további sátrakkal, illetve a következő napokban mobil mellékhelyiségekkel is kiegészítenek. A ponton meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel, takarókkal és alapvető higiéniás cikkekkel segítik a menekülteket, akik sok esetben idősekkel, kisgyerekekkel – gépkocsi nélkül – várakoznak hosszú órákon át a határátlépésre – vázolta a helyzetet Gerevich János.

A segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy

a várakozók között rákos betegek is vannak, akiknek már elfogyott a gyógyszerük, illetve olyanok, akik korábban Magyarországra jártak dialízisre, és most életveszélyben vannak.

Ennek a kérdésnek a megoldásában együtt dolgoznak az ungvári főkonzulátussal, hogy mielőbb megoldódjon a betegek átszállítása a határon. Gerevich János egyetértett abban, hogy az érintettek soronkívüliséget élvezhetnek, de miután nagyon régóta várakoznak az emberek a határnál, körülretekintően kell ezt megszervezni, elkerülendő bármilyen problémát azzal kapcsolatban, hogy valaki előrébb kerül a sorban.

Ami az Ukrajnából elmenekülők úti célját illeti, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője szerint sokak esetében szóba jöhet Lengyelország, ahol mintegy 2 millió ukrán dolgozott korábban, de említhető Olaszország, Portugália, Csehország és a görög szigetek is. Mint mondta, természetes, hogy a korábban külföldön dolgozók próbálják az említett országokba kimenekíteni a családjukat, ugyanakkor, ha a harcok elhúzódnak, meg fognak jelenni (illetve már megjelentek) azok a menekültek is, akiknek igazából sem anyagi eszközük, sem elképzelésük nincs arról, hogy hova is menjenek. Kárpátalján viszont már nem találni szállást, a szállodák és magánházak tele vannak.

Gerevich János megjegyezte,

az ukrán hatóság csak azokat engedi be Kárpátaljára, akiket előtte leellenőriztek.

Elmondása alapján a magyarok közül is sokan elindultak, Beregszász lakossága – a helyi polgármester tájékoztatása szerint – nagy számban csökkent, miközben már az élelmiszerbeszerzéssel is kezdenek gondok lenni, amit a vasárnapi napon megérkezett első humanitárius szállítmánnyal kívánnak majd enyhíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×