eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő tanuló egy prágai iskolában 2020. november 18-án, amikor az általános iskolák első és második osztályosai visszatérhettek az osztálytermekbe. A járvány miatt a cseh kormány október 14-től minden iskolában elrendelte az áttérést a digitális oktatásra.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Horváth Péter: normális, biztonságos munkavégzés csak az oltással lesz lehetséges

Megkezdődik a héten a már regisztrált pedagógusok oltása, a többieknek hétfő éjfélig lehet regisztrálni, hogy időben megkapják a vakcinát. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az InfoRádiónak azt mondta: megnőtt az oltási kedv, a pedagógusok átérzik a védőoltások szerepének fontosságát. Arról is beszélt, hogy számos nehézséget, veszélyt és megoldhatatlan helyzetet hozott magával a digitális oktatás.

Oltás nélkül a jelenlegi járványhelyzetben nagy veszélyeket rejtene iskolába, óvodába engedni a 20-30 fős osztályokat, valamint az is kiderült, hogy ha több hétről, középiskolák esetében több hónapról van szó, akkor a digitális oktatás nem tudja kiváltani a hagyományost. Sem a gyerekek, sem a jövőjük szempontjából nem elég hatékony ez a módszer, nem beszélve azokról a közösségi élményekről, amelyek mindenkinek hiányoznak - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az InfoRádióban.

A tanárok, iskolai dolgozók oltási hajlandóságáról nincsenek pontos számaik, csak az államtitkári közlést ismerik, amely szerint a felhívás előtt a tanárok 54 százaléka regisztrált oltásra. Horváth Péternek tudomása van számos fiatalabb dolgozóról, akik akkor még azért nem regisztráltak, mert úgy gondolták, úgysem kerülnének időben sorra - ám a bejelentés óta hozzá érkezett visszajelzésekből úgy látja, most mindenki érzi, hogy normális, biztonságos munkavégzés csak az oltással lesz lehetséges.

Nincsenek pontos adataik a megbetegedett, elhunyt tanárok számáról sem, jegyezte meg az elnök.

A híradások alapján úgy véli, hogy a pedagógusok között körülbelül 60 áldozata lehetett eddig a járványnak.

Náluk, a győri Révai Miklós Gimnáziumban a kollégiumi dolgozókkal együtt 70-en vannak, közülük 12-en kapták el a vírust, ez nagyjából 20 százalékos arányt jelent.

Az Unesco közölte: 2020-ban világszerte a diákok 20 százaléka nem szerezte meg az alapvető olvasási ismereteket az iskolában a pandémia miatt, és figyelmeztetnek, hogy megnövekedhet az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek száma. A járvány hazai negatív hatásairól és a szükséges lépésekről Horváth Péter elmondta: rögtön kiderült, amikor tavaly az általános iskolák is bezártak három hónapra, hogy nagyon nehéz a dolga a tanítóknak, különösen az elsős-másodikos gyerekeknél. Náluk az írás-olvasási készség – ami később a szövegértést, -alkotást fogja jelenteni –, digitális oktatásban nagyon nehezen fejleszthető. "A kisgyerekeknek a 45 percet az iskolában is nehéz fegyelmezetten végigülniük. Nem nehéz hát elképzelni, hogy otthon, ahol sok minden elterelheti a figyelmüket, egyrészt nehezebb koncentrálniuk, másrészt nincsenek ott az iskolai segítő személyek sem. Nem is beszélve a hátrányos helyzetben lévő diákok nehézségeiről, akiknek sokszor az eszközeik sem voltak meg a digitális oktatáshoz – náluk még nagyobb annak veszélye, hogy nem kapják meg az alapvető készségek kialakulásához szükséges fejlesztést, pedig ez a későbbiek során rendkívüli fontos lenne számukra."

A tanévből még hátralévő másfél hónapban Horváth Péter szerint minden intézményben alaposan fel kell mérni, hogy mit sikerült átadni a korábbi időszakban, és mit nem. Az általános iskolásoknál nem volt olyan hosszú kiesés, mint tavaly volt, de főként az alsó tagozatokon muszáj megnézni, hogy mennyit fejlődtek a gyerekek, mit kell pótolni, és a legfontosabbak pótlását, azokra koncentrálva, erőltetettebben végre kell hajtani – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×