eur:
392.54
usd:
362.77
bux:
72132.27
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke felszólal a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénytervezet általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tóth Bertalan: talán létrehozhatjuk a nemzeti minimumot

Az ellenzéki pártok már most megállapodtak abban, hogy a 106 egyéni körzetben egy-egy közös jelöltet állítanak a 2022-es országgyűlési választáson, és szintén közös lehet az ellenzéki pártok programja – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MSZP elnöke. Tóth Bertalan beszélt az idei tanévkezdés okán a koronavírus-járvány kezeléséről is.

Tóth Bertalan óriási jelentőségűnek tartja az augusztus 13-i ellenzéki pártelnöki találkozót, amelyen a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésről egyeztettek a megjelentek.

Az MSZP első embere emlékeztetett, közel két évvel ezelőtt egyszer már sikerült dűlőre jutni arról az ellenzéknek, amit a szocialista párt 2018-ban is próbált elérni, hogy minden választókerületben egy kihívója legyen a Fidesznek. Ugyanis

csak az „egy az egy ellen” módszert tartja működőképesnek a jelenlegi választási rendszerben,

amit – mit kiemelte – a 2019-es önkormányzati választások ellenzéki sikerei bizonyítottak.

Ehhez illeszkedően a mostani találkozó alkalmával sikerült megállapodniuk arról, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltjeik lesznek, akiket vagy tárgyalásos úton, vagy előválasztás során fognak megnevezni – tette hozzá Tóth Bertalan, aki szerint nagy eredmény, ha nem arról szólnak az utolsó hónapok, hogy ki kinek a javára lépjen vissza.

Az MSZP elnöke azt is fontos momentumnak nevezet, hogy az ellenzéki pártok megállapodása értelmében

közös programot fognak ajánlani 2022-ben a magyar választok felé.

Hat párt – MSZP, DK, LMP, Jobbik, Párbeszéd, Momentum – hosszú évek után végre eljutott oda, hogy talán létrehozhatja a több választási cikluson átívelő „nemzeti minimumot”, amihez mindenki tartja magát – fogalmazott Tóth Bertalan, példaként említve Németországot, ahol megvannak azok a sarokpontok, amihez az évek óta kormányzó kormánykoalícióból mindenki tartja magát.

A politikus szerint ugyanis sarkalatos, hogy a választópolgárok ne csak azzal legyenek tisztában, hogy milyen indulási feltételekben állapodnak meg az ellenzéki pártok, hanem azt is lássák, hogy milyen Magyarországot ajánlanak.

A második hullámról

Tóth Bertalan a koronavírus-járvány kezeléséről is szót ejtett az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint mondta, pártja már az első hullám alkalmával benyújtotta javaslatait az Országgyűlésnek, amelyek egy részét megfogadta a kormány, egy részét azonban nem. Például az egészségügyi dolgozók egyszeri juttatását igen, de már a szociális ágazatban dolgozókét nem – mondta.

Az ellenzéki politikus úgy látja,

a kabinet sok intézkedése elkésett volt,

így a munkahelyek megmentése, illetve a gazdaság fenntartása tekintetében. „Nagyon szomorú számok jönnek: a költségvetési hiány, a negyedéves GDP-zuhanás, mind-mind arra mutat, hogy ez a válságkezelés, hiába propagálja sikerként a kormányzat, annyira azért nem volt sikeres” – tette hozzá.

Az MSZP továbbra is fenntartja, hogy a védekezésnek az emberekről kell szólnia, azokról, akik önhibájukon kívül kerültek bajba. Mint fogalmazott, nem az oligarchákat kellene menteni, és Mészáros Lőrinc beruházásait közpénzzel kitömni, hanem a munkavállalókkal, nyugdíjasokkal, a kiszolgáltatott emberekkel kellene foglalkozni.

A pártelnök hozzátette, arról, hogy a következőkben milyen korlátozó intézkedések lesznek, nincs különösebb vita az ellenzék és a kormány között. Arról azonban vannak félelmei és kétségei, hogy a védőfelszerelések eljutnak-e a megfelelő helyekre időben, és hogy fölkészült-e az egészségügyi ellátórendszer a második hullámra.

Tóth Bertalan kiemelte továbbá:

a sikeres válságkezelésnél az őszinte, nyílt kommunikáció az egyetlen helyes út.

„Ha azonban a kormány erre megint sikerpropagandát akar építeni, akkor megint nagyon sokan bajba kerülnek.” Ezért az MSZP arra kíván törekedni, hogy azokat a javaslatok, amelyeket korábban megfogalmaztak, most fogadja meg a kormányzat.

Megjegyezte, maga a miniszterelnök is elismerte, hogy sokan kiestek az oktatási rendszerből az ellátás tekintetében, hiszen sem internetük, sem számítógépük, sem tudásuk nem volt arra, hogy a digitális oktatásban részt tudjanak venni, ugyanakkor semmilyen intézkedés nem látható a helyzet javítása érdekében. Hozzátette: a szocialista pártnak erre is van javaslata, ezért Tóth Bertalan bízik abban, hogy ezeket majd most megfogadják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×