eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A főváros megtámadja a kormányhivatal határozatát a hajléktalanszállóról

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a hajléktalanszállók zsúfoltságát csökkenteni kell.

A főváros megtámadja a budapesti kormányhivatal határozatát, amelynek értelmében nem nyílhat hajléktalanszálló a Városháza épületében - közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

"A határozatot természetesen megtámadjuk, a szállót kialakítjuk, a hajléktalanokat pedig megóvjuk nemcsak a járványtól, de a szívtelenség és az érzéketlenség politikájának képviselőitől is" - fogalmazott Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

Azt írta: a járvány első szakaszában - hála az elkötelezett szociális munkásoknak és a civileknek - nagyrészt sikerült megóvni a budapesti hajléktalanokat a fertőzéstől. Készülni kell azonban a járvány esetleges második szakaszára, és

mindent el kell követni "azok megvédéséért, akik magukat megvédeni nem tudják"

- tette hozzá Karácsony Gergely.

A főpolgármester közölte: ehhez a hajléktalanszállók zsúfoltságát csökkenteni kell, olyan átmeneti szállást kell kialakítani, ahol az ellátásuk biztonsággal megoldható. Ilyen átmeneti szállás lehet a Városházának az a helyisége, amely később a Budapest Galériának ad majd otthont. "A kormányhivatal mondvacsinált indokokkal meg akarja ezt akadályozni" - fogalmazott.

A fővárosi kormányhivatal kedden tudatta: elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét, így nem lehet a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót nyitni.

Karácsony Gergely egy másik Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a sajtóban megjelentek alapján a jobboldali kerületi polgármesterek közvetlen forrásokat kérnek. Közölte: ezt ő úgy értelmezi, hogy a fideszes polgármesterek is beálltak mellé a küzdelembe, amelyet az önkormányzatok megsarcolása és a Budapest-adó bevezetése ellen vív.

"Igazuk is van, és persze nem csak ők kérik". Ilyen közvetlen forrás például a gépjárműadó, amely eddig a kerületeknek járt, de a kormány most el akarja vonni az önkormányzatoktól, "zsebre akarja vágni" - írta.

"Küzdjenek ez ellen a fideszes polgármesterek is, velünk együtt!" - fogalmazott. Karácsony Gergely szerint nincs rendben, hogy a kormány minden pénzt elvesz, amelyet a budapesti autósok azért fizetnek be a közösbe, hogy abból rendbe tegyék az utakat, a feladat viszont az önkormányzatoknál marad, forrás nélkül.

A tankolás után az autósok által erre a célra fizetett jövedéki adóból egyetlen fillért sem ad vissza az állam, és most elvenné a gépjárműadóból származó bevételt is - emelte ki.

A főpolgármester bejegyzésében közölte: mintegy 200 milliárd forintnyi útfelújítási igényt nyújtottak be a kerületek, de mivel minden Budapesten megtermelt 100 forintból 97-et elvesz az állam, ebben a ciklusban csak 28 milliárdot tudnak erre a célra tervezni.

"Hogy ez is több legyen, ahhoz közösen kell megküzdenünk Budapest megsarcolása ellen" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×