eur:
393.12
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszól az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 20-án. Mellette Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (b), mögötte Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke (j2).
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kásler Miklós: különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal

Az egészségügyi rendszer felkészítésével indokolta a kórházi ágyak kiürítését Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról is beszélt, hogy a járvány nagyon sok hasznos tanulsággal szolgál.

"A járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal. Volt egy matematikai modell is, amely szerint több százezer fertőzött lesz Magyarországon. A kormány és az operatív törzs álláspontja az volt, hogy

a várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek,

hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul – mint Svédországban vagy Olaszországban" - indokolta a kórházi ágyak kiürítését Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A tárcavezető az egészségügy újraindításával kapcsolatos menetrend kapcsán elmondta:

2-3 hétre előre terveznek, és a járvány kontrollálásától is függ, hogy a 4 lépcsősre tervezett intézkedéscsomagból melyik mikor következhet be.

A május 4-től elrendelt első csomag kapcsán elmondta: "azokat a beavatkozásokat kell kiválasztani, amelyeknél a legkisebb a rizikó az esetleges újrafertőződésre. Az első ütemhez hozzátartoznak a járóbeteg-rendelések, a fogászati rendelések és a különféle szűrések. A többi hármat nem részletezte.

A miniszter közölte azt is, "azt, hogy hány beteg jutott át a járványon különös tünetek vagy panasz nélkül, jelenleg nem tudjuk megítélni. Az idősotthonokra és az egészségügyi intézményekre, ahol nagyobb számban lehet fertőzés, fokozott figyelemmel kell lenni."

A miniszter elmondta,

jelenleg még dolgoznak az egészségügyi szolgáltatók járvány miatti többletköltségek elszámolásának pontos technikáján.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a jelen körülmények között egy bázisfinanszírozást nyújt, a járvány végén pedig előreláthatóan kompenzációt is be kell építeni a rendszerbe. Hangsúlyozta azt is, hogy a miniszteri levél minden egészségügyi szolgáltatóra érvényes, legyen az akár magán-, akár egyházi vagy közszolgáltató.

A jövőről, és az egészségügyi rendszer újragondolásáról szólva a miniszter elmondta: " a járvány nagyon sokunknak hasznos tanulságokkal szolgál. Rengeteg tapasztalatot vonhatunk le. Ezek tanulmányozásával eldönthetjük, hogy milyen területen lehet és kell majd változtatni a járvány megszűnése után."

Az interjúban Kásler Miklós beszélt arról a két klinikai vizsgálatsorozat - a vérplazma terápia és az immunválasz túlkapását gátló terápia, az IL–6 ellenes antitestkezelés Tocilizumab gyógyszerrel - részleteiről is, amelyek eredményeképpen sikerült súlyos állapotban lévő koronavírus betegek életét megmenteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×