eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

A helyiek állítják: falra hányt borsó az éjszakai repülési tilalom Budapesten

Az október 1-jén életbe lépett szabályozás ellenére is szállnak fel repülők éjfél után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről - mondta az InfoRádióban Frik Zoltán, a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület elnöke. Szerinte a lakosságot nem avatták be az éjszakai szabályozás kialakításába, amelytől mást is vár el az egyesület.

Február 12-én Tarlós István főpolgármester hívására megjelent a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület delegációja a Városházán egy konzultáció erejéig, ami lényegében nem okozott semmilyen érdemi előrelépést - mondta el az InfoRádióban Frik Zoltán egyesületi elnök.

"Az ott feltett kérdéseinket a hatóságok nem válaszolták meg azóta sem, amit pedig eldöntöttek a hatóságok és a főváros, azt így, ebben a formában nem kértük"

- szögezte le az érdek-képviseleti vezető, aki szerint a nulladik lépés a ferihegyi repülőtérrel kapcsolatban az lenne, hogy mivel nagy a tiltakozók száma és nagy a környezetszennyezés mértéke, azonnal fagyasszák be a repülőtér fejlesztését, készüljön környezeti hatástanulmány és vonják be az érintett lakosságot, "mert ilyen még sosem történt annak ellenére, hogy az aarhusi egyezmény 5.-9. cikkelye ezt előírja".

Frik Zoltán szerint független szakértőket is be kell vonni a helyzet rendezésébe, hogy kiderüljön, a repülőtér milyen hatásokat okoz a környezet és a lakosság számára.

A károk között említette, hogy a repülőtér környékén élők 90-110 decibeles zajhatásokat szenvednek el, a közterületeken és a kertekben naponta 200-220-szor, és ezt "még fokozni kívánják"; ezt az alapján állítja, hogy ebben az évben 16 milliós utasforgalom várható a reptéren, és már eléri a 150 ezer árutonna/év forgalmat a cargoforgalom.

"A lakosság tiltakozása ellenére folyamatosan fejlesztik a repülőteret, egy 50 ezer négyzetméteres cargocity beruházást nemsoká átadnak,

van egy 12 karú utasmóló, amit mi megtámadtunk és jelenleg is bírósági ügy van belőle, tehát át sem adhatták volna"

- sorolta Frik Zoltán, aki rámutatott a "bádogterminál" helyett is épp épül egy új, ezeket mind megfelelő hatástanulmányok birtokában és az érintettek bevonásával kellene megvalósítani szerinte.

A főpolgármester vezetésével kidolgozott szabályozás értelmében október 1-jétől éjféltől hajnalig, vagyis a mélyalvási időszakban nem szabad repülni. Amely társaság ezt a szabályt megszegi, büntetést fizet. Frik Zoltán maga 75 méterre lakik a repülőtértől, és állítja, van olyan repülőgép, ami éjfél után szállt fel, hogy Budapesten landoljon később.

"De szállt Budapest fölött a Wizz Air egyik repülőgépe is, másodikán pedig Zugló felett hajnali 4.45-kor repült egy gép. Harmadikán az 1-es terminálról szállt fel repülő, tehát

vannak repülőgépek éjszaka ugyanúgy, mint korábban"

- állította Frik Zoltán, aki feltette a kérdést: "kinek elég öt óra alvás? Mert a kisgyerekeknek semmiképpen nem!"

Maga a döntéshozók helyében elgondolkodna egy tehermentesítő repülőtér megépítésén más helyszínnel, és nem szabad szerinte megfeledkezni a légszennyezésről sem, tudomása szerint napi 300 tonna káros anyaggal szennyezik Budapest légterét a fel- és leszálló gépek. Úgy látja, a Közfejlesztések Tanácsa, illetve a repülőgép-ipari konzílium azonnal pecsétes papírt kell, hogy adjon a civil érintetteknek arról, hogy bevonja a további lépésekbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×