eur:
392.91
usd:
363.35
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul.
Nyitókép: Rosta Tibor

Már a patikákat is sújtja a munkaerőhiány

És ez még csak egy gondja a sok közül a gyógyszertáraknak a Heol.hu cikke szerint.

A munkaerőhiány a patikák legnagyobb gondja, de más kihívásokkal is szembe kell nézniük. A demjéni patikának például - mint a Heol.hu hevesi hírekre szakosodott portál írja - be kell zárnia.

A lapnak nyilatkozó Sass Pál, a gyógyszerészkamara megyei elnöke szerint nemrég felmérték a gyógyszertárakat sújtó legnagyobb nehézségeket. Kiderült, hogy a fenntartható működtetés, az alacsony árrés, a patikusok generációváltása és a munkaerőhiány a legnagyobb kihívások közé tartozik. Sass Pál úgy látja, hogy mesze nyúlnak vissza a győkerek, még a 2006 és 2010 közötti patikaliberalizációra, amikor az alapítás szabaddá vált. Akkor ettől azt várták, hogy a kistelepüléseken több patika nyílik, de ennek éppen az ellenkezője történt: a városokban nyílt több gyógyszertár, ami elvonzotta a munkaerőt.

Azóta bár, a liberalizációt megszüntették,

a szakemberképzés nem tudott az igényekhez alkalmazkodni, és sokan távoznak külföldre is. Nem mellékes az sem, hogy egyre többen egyszerűen nem helyezkednek el, hanem helyettesítő státuszban dolgoznak csillagászati órabérért.

A kamara megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy több, nyugdíjba vonuló gyógyszerész helyére nincs új szakember.

A patikai árréssel kapcsolatban a helyzet a következő:

  • a közfinanszírozott orvosságok esetében a termelői ár, a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi árrés is szabott, attól eltérni nem lehet.
  • a nem támogatott gyógyszerek árképzése szabad. A nagy forgalmú patikákban a kamara felmérése szerint a nem támogatott termékek az összes eladott készítmény több mint 60 százalékát teszik ki. A kis forgalmú, főleg kistelepülési patikáknál ez az arány fordított, ami azt is jelzi, a nagyobbak marketingeszközei hatékonyabbak, annak ellenére, hogy jellemzően magasabb árszinten dolgoznak, mint a kicsik.

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás Sass szerint nem okozott nagy forgalomkiesést, de felvet betegbiztonsági kérdéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×