eur:
394.68
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

A hajléktalanügy és a nemzeti konzultáció is szóba került a parlamentben

A szociális ágazat béremelése, a Modern Falvak program és az európai parlamenti választás is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Azt követően, hogy parlament megemlékezett a közelmúltban elhunyt Molnár László volt kisgazda képviselőről, majd a szociális munka napjáról, Szabó Tímea a Párbeszéd részéről a szociális szférában dolgozók fizetésemeléséért emelt szót, illetve a kormány hajléktalan-politikáját is kritizálta. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára rámutatott, hogy idén már 230 ezer forintra emelkedett a szociális terület átlagfizetése.

A DK-s Vadai Ágnes azt kifogásolta, hogy míg Magyarországon a kormány lefaragja a lakástámogatási rendszereket, addig a Vajdaságban fejenként 3,3 millió forintot biztosítanak a határon túli magyar állampolgároknak. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában a 2010 előtti szocialista kormányok által eszközölt megszorításokra emlékeztette a Házat, és azt kérte a DK-tól, hogy ne uszítsanak magyarokat magyarok ellen.

Korózs Lajos az MSZP részéről a szociális munka napja alkalmából az ágazat munkájának fontosságára hívta fel képviselőtársai figyelmét és maga is fizetésemelést sürgetett. Rétvári Bence ismét tiszteletét fejezte ki a szociális szféra dolgozói felé és aláhúzta, hogy a tavalyi évhez képest 48 ezer forinttal nőtt az ágazat átlagos keresete.

Hohn Krisztina az LMP képviselőjeként a Modern Falvak program részleteinek bejelentését kérte számon a kormánypártoktól, amire Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azzal felelt, hogy komplex programról van szó, amelyben a falvak népesség-megtartó erejének növelésére törekszenek.

A jobbikos Stummer János szintén a szociális dolgozók mellett állt ki, béremelést követelve számukra, amelyre Rétvári Bence megismételte, hogy a kormány mennyi többletforrást biztosított a terület számára az elmúlt években.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az újabb nemzeti konzultáció elindítására hívta fel a képviselők figyelmét, amely a népesedési problémákra keresi a megfelelő választ. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkára maga is fontosnak tartotta a kérdőív témáját és kérdéseit.

Hende Csaba, a Fidesz részéről az ENSZ által Görögországban a menekültek számára kiadott bankkártyák nyomán úgy látta, hogy a világszervezet és az Európai Bizottság is finanszírozza az illegális migrációt. Dömötör Csaba válaszában kiemelte, hogy a tavaszi lesz a legfontosabb az eddigi európai parlamenti választások közül.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×