eur:
394.82
usd:
367.46
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Szeptember 11. óta a világ a terrorizmus ellen küzd - azóta nem volt olyan méretű terrorcselekmény

A 2001. szeptember 11-én történtek alapvető változásokat hoztak a terrorizmusról való gondolkodásban- mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Szeptember 11. óta a terrorizmus az első, vagy második, de legrosszabb esetben a harmadik olyan probléma - függően attól, hogy milyen biztonsági kérdésekkel néznek szembe a társadalmak - ami leginkább foglalkoztatja az embereket, a társadalmak érzékenyebbek lettek erre a kérdésre - véli Tálas Péter.

"Az elmúlt 17 évről azt lehet mondani, hogy ugyan növekedett a terrorfenyegetettség, de a növekedés rendkívül differenciált volt. Leginkább

a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és a szubszaharai térségben növekedett meg a terrorizmus"

- hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Az USA és az EU fenyegetettsége

A szakértő szerint a világ egyéb térségeivel összemérve nem változott érdemben az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorfenyegetettsége. Az EU-n belül voltak olyan évek, amikor viszonylag sok terrortámadást hajtottak végre, ilyen volt a 2014-15-ös esztendő. 2016-ban csökkenő tendencia volt megfigyelhető, tavaly viszont újra 200 körül volt a terrorcselekmények száma - tette hozzá Tálas Péter.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy ez a világ terrorfenyegetettségéhez képest elenyésző.

"A merényletek két százalékát követik el az EU-ban és a halálos áldozatok száma egy százalék alatti a világ összes terrortámadásainak halálos áldozataihoz képest."

- mondta.

A világ küzdelme a terrorizmus ellen

Tálas Péter elmondta, hogy még a Közel-Keleten vagy a leginkább fenyegetett területeken sem hajtottak végre korábban ekkora méretű, ennyi emberéletet követelő terrortámadást, mint 2011. szerptember 11-én. Ilyen szempontból ez a nap még mindig kivételes. Mint momdta, olyan volt korábban, hogy megközelítette az ezret az áldozatok száma, de ez általában olyan cselekmény eredménye volt, ahol sorozatos robbantásokat követtek el.

A szeptember 11-e utáni években a világ elkezdte felépíteni a terrorizmus elleni küzdelmet, annak intézményeit, eljárásait. Az Egyesült Államokban és Európában

ma már olyan eszközök, és olyan intézmények állnak rendelkezésre, amelyek alacsony szinten tudják tartani a terrorfenyegetettséget.

Ez nem jelenti azt, hogy nem követnek el ilyen cselekményeket, de látni kell, hogy ezek az események meg sem közelítik szeptember 11-ikét - mondta Tálas Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×