eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Fejlemények az almacsatában

Szerdán is demonstráltak több üzem előtt a szabolcsi almatermesztők. A MAGOSZ este azt közölte: két újabb feldolgozóval állapodtak meg a gazdák az ipari alma felvásárlási áráról.

Elkezdődött az ipari alma beszállítása a vajai Döhler Vaja Kft. feldolgozóüzemébe, miután az almatermesztők megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke napközben még azt közölte az InfoRádióval, hogy szerdán is több üzem előtt folytatódtak a demonstrációk. Ezek eredményesek lehettek, ugyanis estére kiderült, az Austria Juice Kft. és a Rauch Hungária Kft. egyaránt kilogrammonként nettó 20 forintért veszi át a gyümölcsöt a termelőktől.

Az érdekképviseleti szervezet közleményében kitért arra, hogy a mátészalkai székhelyű, magyar magántulajdonban lévő Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. továbbra sem hajlandó a tisztességes árat megfizetni a gazdáknak az ipari almáért.

Amennyiben csütörtök reggelig a cég nem változtat az álláspontján, a gazdák folytatják az üzem előtti demonstrációjukat.

A MAGOSZ elnöke szerint az agrártárcának egyértelműsíteni kellene, hogy Magyarországon a tisztességes kereskedelemnek és együttműködéseknek vannak feltételi.

Jakab István elmondta, hogy az senkinek sem érdeke, hogy az alma elrohadjon a fán, nemzetgazdasági szempontból se mindegy, de a multik elvárják, hogy a gazdák ajándékba szállítsák be nekik a termést, ami elfogadhatatlan.

A MAGOSZ elnöke szerint korábban a multicégek és a gazdák között egy korrektnek mondható kapcsolat alakult ki, de a jó kapcsolat megszületése előtt is volt egy demonstráció 10 éve, amikor egy forinttal magasabb ár volt, mint most. De azóta négy-ötszörösére emelkedtek a termelési költségek - tette hozzá.

"Most egy új időszámítás kezdődött, a mostani profitéhséget minősíteni sem lehet.

Amikor egy cég gazdasági nyomás gyakoroló képességével visszaélve tönkre akarja tenni a termelőt, ott már konkrét beavatkozásra van szükség"

- hangsúlyozta Jakab István.

A számok mögött súlyos szerkezeti gondokra hívta fel a figyelmet Raskó György agrárközgazdász.

Termelői szervezetek

Termelői szervezetek közreműködésével van realitása annak, hogy az almatermesztők feldolgozó üzemet hozzanak létre - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alenöke. Apáti Ferenc hozzátette: egyre sürgetőbb, hogy megállapodjanak a léalma felvásárlási áráról a feldolgozók és a termelők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×