eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója (b2) Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j2), Volkmar Wenzel Németország budapesti nagykövete és Kelecsényi Attila hegesztési szakoktató a Siemens budapesti telephelyén 2018. augusztus 6-án. A duális szakképzés reformjára és az ezt előkészítő program indítására négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött a minisztérium és a társaság.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Pilot-program a szakképzés átalakítására, a gépipar lesz az első

A Siemenssel karöltve alakítja át a kormány a duális szakképzést.

A duális szakképzés reformjára és az ezt előkészítő program indítására négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Siemens. Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: az itt szerzett tapasztalatokat figyelembe veszik a szakképzés szabályozásában.

A pilot program magában foglalja a pályaorientáció, a felvételi rendszer, a képzési tartalmak, a tanulói szerződési rendszer és a szakképzési vizsgarendszer fejlesztését. Kiterjed a szaktanárok és oktatók fejlesztésére, az ipar 4.0 folyamathoz tartozó képzések területére is - sorolta az innovációs és technológiai miniszter.

A 2018-22 között zajló központi programfejlesztésben és tesztelésben mintegy 40 iskola, 6500 tanuló és felnőtt, 400 tanár és vizsgatag vesz részt. A kísérleti képzés minden programelemet felölelő része 5 partneriskola legalább 200 tanulójával valósul meg.

Az első eredmények a gépipari ágazat képzéseiben jelennek majd meg.

Az előzetes becslések alapján 2 milliárd forint értékű projektre a megállapodás megkötése után a Siemens támogatási igényt nyújt be a Nemzeti Foglalkoztatási Alaphoz - mondta Palkovics László.

Dale A. Martin, a Siemens elnök-vezérigazgatója egyebek között arról beszélt, hogy,

a programban naprakész piaci szaktudást adnak át,

amely segíti a gazdaság és a társadalom fejlődését. Mint mondta, az ipar dinamikus fejlődése új fajta tudást igényel, és büszkék arra, hogy a magyar duális műszaki szakképzésben a Siemens élen jár. Olyan leendő kollégákat, munkavállalókat képeznek, akik a legfrissebb tudással rendelkeznek, és mindenütt megállják a helyüket - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×