eur:
394.91
usd:
366.98
bux:
71487.98
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Lomizó a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Akár bűncselekménynek is minősülhet a lomizás

Szabálysértés mellett bűncselekménynek is minősülhet, ha az elszállításra szabályosan kihelyezett lomot eltulajdonítják – mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese.

A lomizás kordában tartása nem jár nagy munkával a közterület-felügyelőknek. „A mi feladatunk az – a Fővárosi Önkormányzat köztisztasági rendelete alapján –, hogy biztosítsuk a település hulladékgyűjtésre kijelölt közszolgáltatási feladatának végrahajtását” – hangsúlyozta.

Ha a közszolgáltatót akadályozzák ezen feladat ellátásában, helyszíni jelenléttel, felszólítással tudnak közreműködni.

„A közterület-felügyelőinknek közhatalmi jogosítványaik vannak, hivatalos személynek minősülnek.

Ha valaki akadályozza a lomhulladék begyűjtését, azt felszólíthatják a közterület-felügyelők arra, hogy ezt ne tegye. Nem követ el senki semmiféle bűncselekményt, ha csak ott áll a lomhulladék mellett, azt viszont nem akadályozhatja, hogy a közszolgáltató begyűjtse ezt a lomhulladékot” – magyarázta Hermann Gábor.

Nem "köztulajdon"

„Lomhulladék közterületre történő kihelyezésével az a hulladék a közszolgáltató tulajdonába kerül” – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

„Aki ezt eltulajdonítja, az – értéktől függően – szabálysértést vagy bűncselekményt is elkövethet”

– tette hozzá. A közterület-felügyelők elsődleges feladata, hogy az illegálisan kihelyezett hulladék lerakását megelőzzék, megakadályozzák; a lopások, rongálások és más, büntetőjogi kategóriába eső jogsértések felderítése a rendőrség feladata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

A világ néhány nagy kihívását jelentős figyelem övezi. A klímaváltozásról, a háborúkról és a bevándorlás kérdéseiről folyamatosan kapunk híreket, és ezekre a területekre hatalmas összegeket áldoznak az államok és a filantrópok. Más jelentős problémák, például a tuberkulózis és a táplálkozás kérdése kevesebb műsoridőt, figyelmet kap a médiában, de a nagy globális prioritások közé számítanak, és forrásokat is elkülönítenek ezekre a célokra. Még az úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekkel (neglected tropical diseases, NTD) – mint a veszettség, a folyami vakság és a lepra, amelyek évente 200 ezer ember halálát okozzák a szegényebb országokban – is külön programok keretében foglalkozik a WHO. Van azonban egy olyan probléma, amelyről keveset vagy semmit sem hallunk, miközben több mint egymilliárd embert érint, és amit nagyon hatékonyan lehetne kezelni. Joggal nevezhetnénk ezt az elhanyagolt óriási betegségnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×