eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Egy hónapig is a falak között senyvedhetnek az otthonba vitt gyermekek

Az ombudsmani hivatal szerint sérti a gyermek alapvető jogait az, hogy akár 28 nap is eltelhet a szabadságtól való megfosztás és a bíróság nevelési felügyeletről szóló határozatának meghozatala között. Ezért az ombudsman tavaly márciusban felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy készítse elő a gyermekvédelmi törvény módosítását. Ez azonban a Magyar Nemzet információi szerint a mai napig nem történt meg.

Az ombudsman úgynevezett OPCAT-vizsgálat keretében, előre be nem jelentett látogatások során ellenőrzi azokat a bentlakásos intézményeket, ahol korlátozhatják az érintettek személyi szabadságát. Ilyenek például a börtönök, az idősotthonok, a gyermekotthonok vagy a javítóintézetek. A biztos tavaly számos súlyos jogsértést, bizonyos helyeken pedig embertelen körülményeket talált.

A Magyar Nemzet utánajárt, hogy hozott-e áttörést Székely László kemény fellépése a gyermekotthonokban. Az eredmény felemás: bár több kedvező változás is történt, az egyik legfontosabb probléma, a gyerekek személyi szabadságának indokolatlanul hosszú ideig történő korlátozása ügyében azonban a mai napig nem született meg a szükséges törvénymódosítás.

Az ombudsman megállapította, hogy a kaposvári otthonban jogsértően korlátozták a gyerekek személyi szabadságát. Bár az intézmény nem zárt, a gyerekek jelentős részét beköltözés után egy hónapig nem engedték ki az otthon területéről, és a szüleikkel való személyes kapcsolattartást is megtiltották nekik.

Hasonló korlátozást tapasztalt a fóti gyermekotthonban is, ahol többen azt mondták, telefonálni is tilos volt, és még a szabad levegőre sem mehettek ki.

Az ombudsman akkor rámutatott, hogy a gyermekvédelmi törvény szerint vagy nevelési felügyelet elrendelésével, vagy biztonsági elkülönítőben lehetne csak a gyermek szabadságát korlátozni.

Ráadásul a nevelési felügyelet elrendelésére vonatkozó eljárás is túlságosan hosszadalmas: a különböző eljárási határidőket figyelembe véve a gyermek szabadsága akár 13 napig is korlátozható anélkül, hogy erről bármilyen jogerős hatósági döntés születne. Ezen felül akár további 15 nap is eltelhet addig, amíg ügyéről a független bíróság határozatot hozna.

Az ombudsmani hivatal szerint az a körülmény, hogy akár 28 nap is eltelhet a szabadságtól való megfosztás és a bíróság nevelési felügyeletről szóló határozatának meghozatala között, sérti a gyerek alapvető jogait.

Az ombudsman ezért már tavaly márciusban felkérte az emberi erőforrások miniszterét, készítse elő a gyermekvédelmi törvény olyan irányú módosítását, hogy azok rögzítsék a személyes szabadság korlátozására vonatkozó részletszabályokat a speciális gyermekotthonokban. A Magyar Nemzet információi szerint azonban a mai napig nem módosították a jogszabályt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×