eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ma derülhet ki Paks II. sorsa

Az LMP információi szerint hétfőn zöld utat adhat az Európai Bizottság a paksi atomerőmű bővítésének.

Az Európai Parlament Zöld frakciójának értesülésére hivatkozva közölte Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, hogy hétfőn az Európai Bizottság lezárhatja a paksi beruházás miatt indított utolsó kötelezettségszegési eljárást is.

"A bizottság úgy fog dönteni, hogy az utolsó, a tiltott állami támogatásra vonatkozó kötelezettségszegési eljárást is megszünteti a Paks II. beruházással kapcsolatban, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy Paks II-nek az Európai Uniós engedélyeztetése teljesen révbe ért, tehát Paks II. teljesen engedélyezve lett az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy most már csak Magyarországról lehet ezt a beruházást megállítani."

Múlt héten egyszerre öt népszavazási kérdést is benyújtott a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozásáért a Nemzeti Választási Irodának az LMP.

Erre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal reagált, hogy a nép már döntött a paksi beruházásról a 2014-es választások alkalmával, mivel a kormány politikája világos volt. Aszódi Attila, az atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos pedig már a kérdések benyújtása előtt úgy látta, hogy Magyarország energiabiztonságát veszélyeztetik a kezdeményezők.

"Ha valaki a magyar villamosenergia-ellátás biztonságát kikezdő ügyet szeretne a politikai színpadra feltolni, akkor először is a villamosenergia-törvényt kell elolvasnia, hiszen az a mindenkori kormányoknak feladatokat ad annak érdekében, hogy a villamosenergia-ellátás biztosítva legyen - hallható a HírTV felvételén.

A Nemzeti Választási Bizottság 30 napon belül hitelesítheti vagy vetheti el az LMP által benyújtott kérdéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×