eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Szigoríthatják az iskolai kirándulásokra vonatkozó utasításokat

Szigoríthatják az iskolai kirándulásokra vonatkozó utasításokat

Szigorítaná az iskolák külsős programszervezésének belső szabályait a minisztérium a tragikus veronai buszbaleset miatt - tudta meg az InfoRádió. Az oktatási államtitkár arról beszélt, hogy fenntartói utasításba adná, hogy a kirándulás alatt a buszsofőrök és az utasok is szállodában töltsék pihenőidejüket, például este 10 és reggel 6 óra között. Palkovics László a jövő héten egyeztet erről, utána már ki is adhatja az utasítást.

Palkovics László kiemelte, az iskola eljárásrendet nem sértett.

„Az látszik, hogy az iskola a házirendjének megfelelően szervezte a tábort, a szülőket megfelelően tájékoztatták, tartottak előtte szülői értekezletet, a gyerekek is kaptak tájékoztatást a táborral kapcsolatosan.”

Az oktatási államtitkár elmondta, sok szakmai javaslatot is kapott a minisztérium, és áttekinti más országok gyakorlatait és javaslatot tesz a gyerekeket szállító buszokra vonatkozó fenntartói utasítások megtételére.

„Nem elfogadható például az, hogy a buszsofőrök a pihenőidejüket a buszon félig ülve, félig fekve töltik. Azt a helyzetet is szeretnénk egyértelműsíteni, hogy minden kirándulást az iskola szervezzen, hiszen a gyerekek az iskolával vannak jogviszonyban. Olyan jelentési, dokumentációs kötelezettséget is ki kell alakítani, hogy az iskola pontosan tudja, hol vannak a gyerekek.”

Az oktatási államtitkár kijelentette, az a cél, hogy minimalizálni lehessen az ilyen balesetek lehetőségét, függetlenül attól, hogy ki szervezi a kirándulást.

„Ha egy járműben hét gyermeknél több ül, az számítson iskolabusznak, amire olyan követelmények vonatkozzanak, amelyek mellett lehetőség szerint ilyen baleset ne történjen. Elképzelhetőnek tartom egy olyan utasítás kiadását, hogy a szerződésben, amit az iskola és a szállító cég köt, ki kell kötni, hogy a buszsofőr a pihenőidejét szállodában kell, hogy töltse. Ki lehet kötni, hogy este 10 és reggel 6 óra között a gyerekeket szállító busz ne közlekedhessen, hanem mindenki pihenjen.”

Ezek valamennyire ugyan drágítani fogják a kirándulásokat, de a gyerekek biztonsága megér annyit, hogy ezeket a rendelkezéseket bevezessék – hangsúlyozta Palkovics László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×