eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Schöpflin György: lehet, hogy a demokráciát meg kell menteni a liberálisoktól

Schöpflin György: lehet, hogy a demokráciát meg kell menteni a liberálisoktól

Ha a liberálisok úgy gondolják, hogy csak ők képviselik a demokráciát, akkor a demokrácia nagy bajban van. Lehet, hogy a demokráciát meg kell menteni a liberálisoktól, de nem a liberalizmustól – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

"Rengeteg vitám van arról, hogy a demokrácia demokrácia-e liberalizmus nélkül. Szerintem igen" - fogalmazott Schöpflin György. 

"Ez a fajta liberalizmus, ami az elmúlt húsz évben kialakult, már hit, félig-meddig vallási hozzáállás, amivel nem lehet vitatkozni. Szerintem ez a legnagyobb baja ennek az ideológiának, hogy nem akarnak szóba állni azokkal, akik másképpen gondolkodnak" - véli a Fidesz európai parlamenti képviselője. 

"Lépten-nyomon találkozok ezzel az Európai Parlamentben és másutt is" - tette hozzá. 

"A liberalizmus képviselői úgy gondolják, hogy ők már mindent tudnak, és nem kell vitatkozni. Szerintem a demokrácia többek között az állandó jellegű konfliktusrendezésből is áll, aminek központi eleme a vita" - mondta Schöpflin György.  

"Ha a liberálisok úgy gondolják, hogy csak ők képviselik a demokráciát, akkor a demokrácia nagy bajban van. Lehet, hogy a demokráciát meg kell menteni a liberálisoktól, de nem a liberalizmustól. A liberális értékeknek ott a helyük, például, hogy elfogadjuk egymás identitását. Ebből a szempontból a demokráciának van egy liberális vetülete, de ez nem lehet egy monopolhelyzet" - véli a Fidesz európai parlamenti képviselője. 

Európa, az Egyesült államok és Oroszország viszonyával kapcsolatban Schöpflin György úgy fogalmazott: „Minél többet költ Európa többek között a belbiztonságra, a hadiköltségek emelésére, annál nagyobb lesz a befolyása Washingtonban”.

„Látok egy bizonyos elmozdulást, amikor Jean-Claude Juncker arról beszél, hogy itt az ideje, hogy gondolkodjunk egy európai hadsereg létrehozásáról. Lehet, hogy most komolyabban beszélnek erről, mint eddig, és komolyabban veszik azt, amit mondanak” - mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője.

„Ráadásul, ha tényleg az következik be, amit Trump mond, vagyis, hogy Amerika nem fogja engedélyezni, hogy szabadon ússzanak az európaiak a NATO-ban, hanem követeli, hogy emeljék a kiadásokat, akkor lehet, hogy valóban Európába elindul egy olyan folyamat, hogy azt mondják, tényleg vége van az úgynevezett békeosztaléknak” - fogalmazott Schöpflin György.

„Tehát amit 1990 után elképzeltünk, hogy most már örök béke lesz Európában, szerintem ennek a korszaknak effektíve vége van már egy ideje” - emelte ki a parlamenti képviselő.

„Egyesek szerint már egy újabb hidegháborúban élünk – ezzel lehet vitatkozni. Mindenesetre az az Oroszország, ami a 90-es években nagyon gyenge volt, már nem létezik. Még mindig gyenge Oroszország, de sokkal aktívabb, agresszívabb külpolitikát folytat nyugat felé, dél felé, és másutt” - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×