eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Durva! Sokan a téligumijaikat főzik a kánikulában

Az autósok 20-30 százaléka nyáron is téli gumival közlekedik. Ennek veszélyeiről beszélt az InfoRádióban az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Kiss Csaba alezredes kiemelte, plusz 7 fok felett mindenképpen ajánlatos a nyári gumiabroncs használata.

Annak az anyaga, összetétele, mintázata, az egész kialakítása a melegebb körülmények közötti közlekedésnek felel meg, úgy biztosít nagyobb tapadást. Ilyenkor, főleg kánikulában 45-50 fok is lehet az aszfalt hőmérséklete, amely fékezéskor kihívás elé állítja a gumiabroncsot.”

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára elmondta, egy felmérés szerint az autósok 20-30 százaléka nyáron sem cseréli le a téli gumiabroncsot.

Ennek az a veszélye, hogy ilyen extrém hőmérsékleti viszonyok között nem biztosít megfelelő tapadást.”

Kiss Csaba hangsúlyozta, az a legfontosabb szabály, hogy a gépjármű kerekein azonos méretű, típusú és évszakú gumiabroncsok legyen. Egyetlen olyan jogszabály vonatkozik még rájuk, ez a gumiprofil mélysége, ennek minimuma személygépkocsik esetében 1,6, tehergépjárművek esetében 3 milliméter lehet.

Az 1,6 mm nagyon alacsony érték, javasolt a csere, mert egy-egy kiadós esőzéskor nagy az úgynevezett vízen csúszás veszélye, irányíthatatlanná válhat a jármű.”

Mint az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára elmondta, a gumi elöregedése is veszélyes. Sokan 6-8-10 éves abronccsal közlekednek, az a töredezettségénél fogva nem tudja az elvárható teljesítményt nyújtani.

Hosszú út előtt érdemes a guminyomást ellenőrizni, és az is fontos, hogy nyáron nyári télen pedig téli pótkerék legyen. Ha a szükség esetén felhelyezett pótkerék anyaga, mintázata, összetétele, típusa jelentősen eltér a gépkocsin lévő másik három keréktől, nemcsak szabálytalanságot követünk el, hanem az életünket is kockáztatjuk, hiszen nagyon megváltozhat a gépkocsi irányíthatósága például egy vészhelyzet elkerülésénél” -

hívta fel a figyelmet Kiss Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×