eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Gyurcsány: tovább az úton - a nap legfontosabb hírei

Az Országos Választási Bizottság döntése értelmében a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a képzési részhozzájárulásról is kiírható a népszavazás.

A testület azután döntött így a Fidesz és a KDNP kezdeményezésiről, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi elutasító döntéseket.

Szigeti Péter, az OVB elnöke azt mondta: nem szakmai meggyőződésük, hanem az alkotmányos rend mindenek felett való tisztelete miatt vették tudomásul az Alkotmánybíróság jogértelmezéseit.

A korábbi elutasító határozatok miatt a Fidesz és a KDNP politikai elfogultsággal vádolta a választási bizottságot; később azt is kifogásolták, hogy a bizottság nem közvetlenül az alkotmánybírósági döntés után vette újból napirendre a népszavazási kezdeményezéseket.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta: pártja azt szeretné, ha EGY népszavazást lehetne tartani valamennyi kérdésben. A termőföldről, a kórházprivatizációról és a gyógyszerforgalmazásról szóló kezdeményezéseket már korábban jóváhagyta az OVB.

Napirend előtt

A kormány folytatja az igazságtalan viszonyokat megváltoztató politikáját - mondta a miniszterelnök az Országgyűlés ülésén.

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásakor a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt politikusai most is kivonultak a teremből.

A kormányfő a reformokról szólva úgy fogalmazott: egyesek a 300 forintos vizitdíj ellen lázítják az országot, miközben - szerinte - az az igazi szégyen, hogy a kórházban fekvő beteg arról érdeklődik társaitól, hogy mennyit kell zsebbe fizetnie az orvosnak.

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője reagálásában elutasította az egészségbiztosítási rendszer átalakítását.

Navracsics Tibor a piaci alapú változtatások megakadályozására kérte a szocialista képviselőket, míg Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc a hatalomban maradásáért a társadalombiztosítást is eladta az SZDSZ-nek.

A parlament ülésének kezdetén letették a hivatali esküt az új miniszterek.

Változás a határőrizetben

Módosította a rendőrségről szóló törvényt az Országgyűlés. A változtatásokra a rendőrség és határőrség integrációja miatt volt szükség.

Az összevonás után a rendőrségnek - a közbiztonság és a közrend védelmén túl - feladata lesz az államhatár őrzése, a határforgalom ellenőrzése és az államhatár rendjének fenntartása is.

A parlament elfogadta a közalkalmazotti törvénycsomagot; a változtatás egyik legfontosabb célja, hogy a közszolgálatban jobban érvényesüljön a teljesítményelv, a közpénzek takarékos felhasználásának követelménye és a versenyelvűség. Több oktatási tárgyú törvényt is módosított az Országgyűlés.

A tankönyvpiaci szabályozásban a leglényegesebb változás, hogy januártól csak a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványokból tanulhatnak a diákok, de a választást az oktatási tárca továbbra is a pedagógusokra bízza.

A módosított közoktatási törvényben már nem szerepel a pedagógusoknak külön díjazás nélkül elrendelhető plusz két óra munka, a megújult felsőoktatási törvény pedig változást hoz a felsőoktatási intézmények finanszírozásában.

A parlament jóváhagyta a villamos energiáról szóló törvényt. A jogszabály célja a hatékonyan működő versenypiac kialakítása mellett az, hogy elősegítse a megújuló források, illetve a hulladék felhasználásával történő villamosenergia-termelést.

A törvény szabályozza a villamosenergia kereskedelmet is. Az Országgyűlés elfogadta az állami vagyonról szóló törvényt; a tulajdonosi jogokat - néhány kivételtől eltekintve - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja.

Nemet mondott a MOL az OMV-nek

Elutasította az OMV tárgyalási javaslatát a magyar olajipari vállalat. A MOL közleménye szerint a térség két legnagyobb olajcégének szorosabb együttműködése a régiós verseny megszűnését jelentené, ami egyértelműen előnytelen.

A magyar társaság hangsúlyozta: változatlanul saját stratégiáját kívánja folytatni, aminek célja a részvényesek érdekeinek védelme, valamint a fenntartható növekedés biztosítása.

Előzőleg az OMV vezérigazgatója a portfolio.hu-nak adott interjúban úgy vélte: a Mollal tervezett szorosabb együttműködésre a nyugati illetve orosz olajcégek régiós érdeklődése miatt, illetve az energetikai ellátás biztonságáért is szükség lenne.

Wolfgang Ruttenstorfer azután beszélt erről, hogy a hétvégén társasága 10-ről 18,6 százalékra növelte részesedését a magyar olajipari vállalatban.

Csökkent a kamat

25 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. Az elemzők többsége arra számított, hogy a testület nem változtat a kamatszinten.

A döntés után új történelmi csúcson, 28605 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde irányadó részvényindexe, a BUX. A vezető részvények kivétel nélkül erősödtek, a Mol és az OTP papírjai új történelmi csúcson zárták a kereskedést.

Címlapról ajánljuk
A Toyota és a BMW után Amerikában is a hidrogénhajtással kísérleteznek

A Toyota és a BMW után Amerikában is a hidrogénhajtással kísérleteznek

Az Astron Aerospace által kifejlesztett motornak nincs szüksége kenőanyagra, hanem hidrogént fecskendeznek a belsejébe, így pedig nem termel semmilyen káros anyagot – mondta az InfoRádióban a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség kommunikációs és vállalati kapcsolatok vezetője. Lakatos Róbert szerint ugyanakkor a tömeggyártása jelenleg még igen költséges, mert nagyon sokba kerülnek az előállításához szükséges fémek.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×