eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az április 8-i országgyűlési választásra leadott levélszavazatokat tartalmazó urna a kolozsvári főkonzulátuson 2018. március 26-án. Ettől a naptól és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A 118 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) lehet átvenni a szavazási levélcsomagot. Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát. A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak.
Nyitókép: Biró István

Megbonthatják a szavazóköri névjegyzéket, ahol sok az átjelentkezés

A helyi választási irodák vezetői legkésőbb jövő héten kedden dönthetnek erről.

A választópolgárok pénteken 16 óráig jelezhetik, ha nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben, hanem egy másik magyarországi településen szeretnének szavazni április 3-án. A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 140 ezer választópolgár jelezte már, hogy az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson a lakóhelyétől eltérő, más magyarországi településen kíván szavazni.

Hagyományosan a legtöbb átjelentkező a főváros XI. kerületében (2. országgyűlési egyéni választókerület) van, ide már csaknem 5400-an jelentkeztek át, de 4900-an jelentkeztek át a XIII. kerületbe (7. oevk) és 4700-an a XIV. kerületbe (8. oevk). Több mint 7000 átjelentkező van a fővárosi 6. oevk-ban (amely a VIII. és IX. kerület egy részét fedi le), de itt mindkét kerületben kijelöltek egy-egy szavazókört az átjelentkezéssel szavazóknak.

Vidéken Szegeden szavaznának átjelentkezéssel a legtöbben, csaknem 3000-en, Győrben pedig jelenleg 2500 átjelentkező van, Debrecenben 2400, Pécsen 2300.

A választási eljárási törvény szerint azokban az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörökben, ahol a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja az 1500-at, a helyi választási iroda vezetője legkésőbb jövő keddig dönthet úgy, hogy a szavazóköri névjegyzéket több részre bontja.

  • Ebben az esetben a szavazást le lehet bonyolítani egy szavazóhelyiségben, úgy, hogy a választópolgár azonosítását, a szavazólap átadását és a névjegyzék aláírását a szavazatszámláló bizottság tagjai egy szavazóhelyiségen belül több külön helyszínen végzik,
  • vagy úgy, hogy a kijelölt szavazókört a helyi választási iroda vezetője alszavazókörökre bontja, és a szavazást ugyanazon épületen belül több külön szavazóhelyiségben bonyolítják le. Az alszavazókörökben szavazatszedő albizottságok működnek.

A választási eljárási törvény előírja, hogy ha az átjelentkezéssel kijelölt szavazókörben a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma

meghaladja a kétezret, mindenképpen meg kell bontani a szavazóköri névjegyzéket.

Amikor a helyi választási iroda vezetője dönt arról, hogy megosztja a szavazókör névjegyzékét, arról is határoznia kell, hogy azt hogyan osszák fel: a választópolgárok neve szerinti abc-sorrendben, vagy megyénként és azon belül a választópolgárok neve szerinti abc-sorrendben.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×