eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

A forintgyengülésről vitázik az ellenzék és a Fidesz

A kormány "elhibázott, hiteltelen gazdaságpolitikáját" okolják a forint gyengüléséért ellenzéki pártok. A Fidesz szerint viszont az ellenzék felelőtlen nyilatkozatai veszélyeztetik a magyar gazdaságot.

Vajda Zoltán, a főváros 13. választókerületében induló ellenzéki jelölt kedden online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: könnyű azt "hazudnia" a kormánynak, hogy csak az ukrajnai háború miatt gyengült a forint. A "putyini agresszió" önmagában biztosan nem magyarázat, hiszen a többi régiós ország pénze, a horvát kuna, a bolgár leva, a román lej, a cseh korona, illetve a lengyel zloty vagy csak nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nem gyengül - tette hozzá.

A magyar gazdaságot, a magyar embereket csak az euró mihamarabbi bevezetése védheti meg, "Orbánék azonban ezt nem akarják" - mondta Vajda Zoltán, aki ígéretet tett arra, hogy ha bekövetkezik a kormányváltás, akkor bejelentik az eurócsatlakozás céldátumát, és elkötelezik magukat a közös pénz bevezetése mellett.

A képviselőjelölt annak a véleményének is hangot adott, hogy hiába tartják viszonylagosan magasan a forint kamatát a döntéshozók, ez sem tudja kompenzálni a "kormány hazugságaiból táplálkozó" piaci bizalmatlanságot.

Ilyés Márton, a Momentum alelnöke kiemelte, hogy a katonai biztonságnak a NATO, a gazdasági biztonságnak pedig az EU a biztosítéka. Ezt a szövetségi rendszert, ezt a biztonsági hálót "lazította, szakította" Orbán Viktor miniszterelnök politikája az utóbbi évtizedben - értékelt.

A rekordinflációról, rekordállamadósságról, üres kasszáról, üres gáztározókról és egyoldalú orosz energiafüggőségéről beszélő gazdaságpolitikus hangsúlyozta, hogy egy olyan új gazdaságpolitikára van szükség, ami az embert és az értékteremtést állítja a középpontba. Egy új energiapolitikára is szükség van, ami az egyoldalú orosz függés helyett egyre inkább a magyarországi megújuló energiákra helyezi a hangsúlyt - tette hozzá, kijelentve, a jelenlegi ellenzék a garancia az EU-s források újbóli megnyitására és az orosz nyomásgyakorlással szembeni közös fellépésre.

Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy a "gonosz és embertelen" kormány "katasztrofális" politikája miatt alacsony a minimálbér, rekordgyenge a forint és rekordmagas az államadósság, az MNB felkészületlensége miatt pedig a kamatemelés sem tudja megállítani a forint romlását.

Az elmúlt tíz évben nem volt politikai szándék arra, hogy Magyarország közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez, sőt "Orbán Viktor megtagadta ezt a biztonságot a magyaroktól" - hangoztatta képviselő. Varju László a kormányváltás mellett érvelt, és szintén célként nevezte meg az euró bevezetését.

Fidesz: a baloldal felelőtlen javaslatai veszélyeztetik a gazdaságot

A Fidesz szerint "a baloldal felelőtlen követelései" gyengítik a forintot és veszélyeztetik a magyar gazdaságot. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója videónyilatkozatában rámutatott: Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagyrészt Oroszországból érkezik, ráadásul a magyar családok 90 százaléka földgázzal fűt. Ezért - folytatta - aki a szankciókat ki akarja terjeszteni az energiaszektorra és a gáz elzárásával fenyegetőzik, kárt okoz a magyar gazdaságnak és gyengíti a forintot.

Ennek ellenére a baloldal többször is követelte a gázcsapok elzárását, illetve a szankciók energiaszektorra való kiterjesztését - rótta fel Hollik István.

"Ez azt jelenti, hogy a baloldal felelőtlen javaslatai, követelései napok óta gyengítik a forintot és veszélyeztetik a magyar gazdaságot és a magyar vállalkozásokat" - jelentette ki.

Azt mondta, a baloldal tehát azzal tud a legtöbbet segíteni a forintnak és a magyar gazdaságnak, ha "végre abbahagyja az összevissza, felelőtlen beszédet".

Nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar gazdasággal és a magyar családokkal fizettessék meg - tette hozzá Hollik István.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×