eur:
396.42
usd:
369.84
bux:
71866.09
2024. július 2. kedd Ottó
Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, képviselőjelölt, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b-j) az MSZP-Párbeszéd választási eredményváró rendezvényén, az MSZP újbudai székházában 2018. április 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Kiszelly Zoltán: az ellenzék ugyanazokat a problémákat cipeli 2010 óta

Az ellenzéknek tovább kell keresnie azt a megoldást, amelyet ebben a választási rendszerben a Fidesz-KDNP szövetséggel szemben alkalmazni tudna - mondta az előzetes választási eredményre reagálva Kiszelly Zoltán politológus.

Kiszelly Zoltán politológus az InfoRádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy az előzetesen prognosztizált feltételezés, miszerint a magas részvétel az ellenzéknek kedvez, nem jött be. Köszönhető ez annak is, hogy a mostani választáson a kormánypárt is tudott mozgósítani.

"Egy másik ilyen beidegződésünk volt, hogy Budapest eldönti a választásokat, most meg pont azt láttuk, hogy a vidéki kistelepülések, és kisvárosok voltak azok, ahol a magasabb részvétel inkább a kormánypárt mellett döntött"

- mondta Kiszelly Zoltán.

Taktikai szavazás, vagy összefogás, vagy egyik se?

Elmondása szerint az is látható volt, hogy az ellenzék részéről a visszalépés-taktikázás nem volt egy kiforrott dolog. "Tavaly Angliában próbálkoztak hasonló taktikai szavazással - egyébként ott is eredménytelenül - nálunk is próbálkoztak ezzel a taktikai módszerrel, nálunk sem jött be"- hangsúlyozta a politológus.

Kiszelly Zoltán elmondta, hogy 2014-ben a baloldal teljes összefogással próbálkozott, egy miniszterelnök-jelölt, egy lista, választókerületenként egy jelölt, de az sem jött be akkor, kétharmadot eredményezett. Most koordinált indulással próbálkoztak, kiegészítve a taktikai szavazással, de ez sem jött be.

"Tehát azt látjuk, hogy az ellenzéknek tovább kell keresnie azt a megoldást, amit ebben a választási rendszerben a Fidesz-KDNP pártszövetséggel szemben eredményesen alkalmazni tudnának"

- mondta a politológus.

Az ellenzék feladata

Kiszelly Zoltán szerint az alaphelyzet ugyanaz maradt az ellenzéki térfélen, és ugyanazokat a problémákat cipelik az új parlamenti ciklusba, amit 2010 óta.

"A Jobbik ugyan önállóan a legerősebb ellenzéki párt, de nem tudott váltópárti szerepbe jutni. Ráadásul az MSZP és a DK, az utódpárt, illetve az utódpárt utódpártja nagyjából ugyanolyan erős együtt, mint a Jobbik,

tehát azt látjuk, hogy a baloldal és a Jobbik között még mindig nem dőlt el a verseny"

- hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

A politológus elmondta, hogy a Jobbik és a baloldal mellett azonban az új pártok, és a mikropártok között is van versengés, hiszen az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és az Együtt valamilyen módon ugyanazokra a szavazókra pályázik, tehát ugyanazok a versenyhelyzetek maradnak a pártok között.

"Az ellenzéki térfélen a 2014-es helyzet megismétlését várom, ez azt jelenti, hogy a jövő májusi európai választásokig inkább külön indulnak az ellenzéki pártok, hiszen ott a listás választáson önállóan meg tudnak méretkezni, és a 2019 októberi helyhatósági választások előtt várható az összefogás, vagy a koordinálásnak az újabb felvonása,

amikor a tapasztalatokból tanulva megkeresik azt a lehetőséget, hogy az általuk nyerhetőnek tartott körzetekben, főként Budapesten és az egyetemi városokban, nagyvárosokban milyen taktikát folytassanak, hogy önkormányzati szinten is meg tudják vetni a lábukat "

- mondta Kiszelly Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×