eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt alapító vezetője beszédet mond egy pártgyűlésen Londonban 2019. november 4-én. Nagy-Britanniában december 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Nigel Farage a fedélzeten: a brexit "motorja" a brit Konzervatív Párt bekebelezésére készül

Már a Konzervatív Párt elfoglalását emlegeti Nagy-Britanniában Nigel Farage, a brexit egyik atyja, aki hétfőn bombahírrel szolgált: mégis indul a választásokon és átveszi a Reform UK nevű jobboldali párt vezetését. Közben a toryk az elmúlt több mint száz év legnagyobb vereségére készülhetnek.

Ahogy egyes kommentátorok hétfőn megjegyezték: követ dobott a brit politika állóvízébe. Kedden már őhozzá vágott egy tejturmixot egy fiatal, szőke lány.

Nigel Farage – volt európai parlamenti képviselő és a brexitet kikényszerítő egykori Brit Függetlenségi Párt volt vezére – azonban most nagyon örül a figyelemnek. Hétfőn ugyanis mindenkit meglepve közölte: meggondolta magát, és indul a júliusi parlamenti választásokon. Mellesleg pedig

átveszi a Reform UK nevű új, jobboldali párt vezetését,

amelynek eddig tiszteletbeli elnöke volt.

A lépés készületlenül érte a párt eddigi vezérét, Richard Tice-t, valamint Tony Macket, a brexitre szavazó dél-angliai Clacton város Reform-képviselőjelöltjét, de kényszeredett mosollyal félreálltak. (A brit rendszerben csak egyéni választókerület van, a fajsúlyosabb politikusokat erős támogatottságú körzetekben indítják, hogy borítékolhatóan nyerjenek.)

Farage közben elmondta,

vasárnap délután, kutyasétáltatás után, a pubban ülve érett meg a döntés

a 180 fokos fordulatra. Korábban ugyanis kizárta, hogy megméretné magát a július 4-i brit választásokon.

Lépését azzal indokolta, hogy „borzasztó bűntudat” gyötörte, mert úgy érezte „elárulja támogatóit”.

„Meggondoltam magam, tudják, lehet ilyet tenni” – vágott vissza az újságíróknak, akik azt firtatták, hogy miért nem állta a szavát.

Az elsősorban a migráció, de általában a szélsőbalos woke ideológia ellen is kampányoló Farage – Donald Trump barátja – azokat az érzéseket is meg akarja lovagolni, amelyek szerint

a 14 éve kormányzó toryk megindították Nagy-Britanniát a lejtőn.

„Ebben az országban semmi sem működik. Az egészségügy nem működik, az utak járhatatlanok, egyetlen közszolgáltatás sem felel meg az elvárásoknak. Hanyatlunk és ezt csak bátorsággal lehet visszafordítani” – mondta. Hétfőn nyomatékot adott szavainak a hír, hogy sok brit kórházban akkora az ágyhiány, hogy a betegeket a folyosókon vizsgálják és fotelekben kénytelenek aludni.

Clactonban, ahol Farage ringbe száll, az elmúlt választásokon 25 ezer fős többséggel nyertek a konzervatívok – az után, hogy Farage visszaléptette több körzetben akkori formációja, a Brexit Párt jelöltjeit, hogy Boris Johnson „meg tudja valósítani a brexitet”. Ezúttal nem lesz segítség és barátkozás. A politikus szerint a toryk „elárulták őt”. „Én nem akarok csatlakozni a konzervatív párthoz. Jobb lenne inkább elfoglalni őket” – mondta, és közölte: pártját akarja megtenni a hivatalos ellenzéknek.

Közben az előrejelzések a modernkori brit történelem második legnagyobb, 194 fős többségét jósolják a győzelemre esélyes brit Munkáspártnak. A YouGov-elemzése szerint közben a Reform országos szinten 10-11 százalékot vesz el a toryktól, de az egyéni választókerületi rendszer miatt nulla mandátumra esélyes – csakhogy az elemzés még Farage bejelentése előtt készült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×