eur:
394.99
usd:
367.34
bux:
71392.04
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Goal.com

A foci egyszerű játék... – Gary Lineker diadalmas visszatérése a BBC-botrány után

Meghátrált a BBC a Gary Lineker-botrányban. A brit közmédium bocsánatot kért, amiért levette a képernyőről legjobban fizetett sztárját, aki népszerű futballműsor-vezető. A tiltás nyomán mindenféle kommentár nélkül mentek az összefoglalók, mivel a rendszeres vendégek is bojkottálták azokat.

Azt, hogy Anglia focinemzet, jól mutatja, hogy Gary Lineker felfüggesztése az ikonikus Match of the Day program éléről és az azt követő bizarr, műsorok körüli vita a második helyre szorította a technológia szektort veszélyeztető bankcsőd hírét a vasárnap esti híradóban.

Az előzmény: a twitterező Lineker azt írta, hogy a kormány migrációs törvénykezésének nyelvezete a 30-as évek Németországát idézi. A kabinet felpanaszolta, hogy a nácikhoz hasonlította őket – konzervatív kommentelők úgyszintén –, aminek nyomán a BBC nem engedte adásba a hétvégén az exfocistát.

A műsorok rövidítve és kommentárok nélkül mentek adásba és inkább idézték egy grundon folyó meccs üvöltözését, mint a világszerte mennyekbe magasztalt Premier League-et.

Lineker vendégei, barátai és más BBC-s futballműsorok vezetői szolidaritásból sztrájkot hirdettek – ezért jutott a nézőknek pár kezdetlegesen összevágott, mindenféle kommentár nélküli rövid összefoglaló. Viszont a nem épp BBC-barát, konzervatív Telegraph szerint mindez extra félmillió nézőt hozott a programnak.

A Lineker-ügy olyan fontos téma lett, hogy Rishi Sunak miniszterelnök is jelezte: reméli, a BBC rendezi a problémát. Maga a médium – megfogalmazása szerint – „tárgyalásokat folytatott” sztárjával. A helyzet hétfőre abban csúcsosodott ki, hogy a közmédium egy nyilatkozatban bocsánatot kért a káoszért, amelyet Lineker közösségimédia-használata miatti döntése okozott.

Ez egy „nehéz időszak volt a dolgozók” számára – szólt a közlemény –, hozzátéve, hogy „független vizsgálatot” indít a BBC közösségi média használati alapelveiről.

„A pártatlanság fontos a BBC-nek és a közvéleménynek is, miközben a BBC elkötelezett a véleménynyilvánítás szabadsága mellett”

– állt a közleményben. Mindezeket azonban nehéz egyensúlyban tartani, amikor a műsorkészítők különböző szerződések alapján dolgoznak. (Lineker nem BBC-alkalmazott és ezért vita volt arról, hogy tőle is meg lehet-e követelni azt a fajta önmérsékletet, amit a dolgozóknak előír a cég.) A kommuniké szerint a műsorkészítők és egyéb dolgozók közösségimédia-használatát újragondolják, különös tekintettel a nem hírszerkesztőségeknek dolgozó szabadúszók helyzetére.

Lineker úgy tűnik, most csatát nyert, visszatérhet és kevés teret kap az az érv, hogy mi lett volna, ha a mélységesen migránsellenes és a brexit egyik atyának tartott Nigel Farage nézeteit támogatta volna a posztjaiban, azaz, akkor éppenséggel az elhallgattatását követelték volna-e mostani hívei, felhozva, hogy megsértette a pártatlanság elvét?

Maga Lineker megköszönte a támogatást és megismételte nézeteit: lehet, hogy nehéz volt ez a pár nap, de nem hasonlítható ahhoz, „amikor valakinek üldöztetés vagy háború elől kell menekülnie otthonából egy messzi országba. Mi jobbára toleráns, befogadó és bőkezű nép vagyunk” – mondta. Ezzel azt sugallta, hogy minden brit földre lépő illegális migráns egyértelműen menekült. A brit kormány egyetlen illegális belépő esetében sem akarja megvizsgálni, hogy valóban menekülő-e. Tim Davie, a BBC vezérigazgatója közben azt mondta: megállapodtak Linekerrel, hogy tiszteletben tartja a szerkesztői alapelveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×