eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Boris Johnson miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2022. május 26-án. Johnson továbbra is nagy politikai nyomás alatt van, és a britek többsége szerint le kellene mondania, mivel a közelmúltban újabb fotók kerültek nyilvánosságra egy olyan Downing Street-i partiról, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak a részvételével. A londoni miniszterelnöki hivatalban a zárlatok idején tartott partik ügyében Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője is vizsgálatot folytat.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Kiakadtak a walesiek és a skótok Boris Johnson legújabb lépésén

Nagy-Britanniában talán csak Bernie Ecclestone egykori Forma-1-es vezér Vlagyimir Putyin orosz elnök nyílt híve. Most viszont a walesi és a skót autonómia is haraggal fogadta a Moszkva által megtámadott Ukrajnának nyújtott pénzügyi segítséget – illetve, ahogy az történik.

Nagy-Britanniában botrány robbant ki Ukrajna megsegítése körül. Az eset előzménye, hogy Boris Johnson miniszterelnök – az ukrán ügy elkötelezett híve – egymilliárd font katonai segélyt küld Ukrajnának. Csakhogy, ehhez – autonómia ide, autonómia oda – belenyúlt a walesi és a skóciai országrész saját pénztárcájába.

A walesiektől 30 millió, a skótoktól 65 millió fontot emelt le. Ez így együtt már közel száz millió, a teljes támogatás tizede, aminek maradékát az összes brit adófizető pénze adja – beleérve az angolokat, skótokat, walesieket és északíreket.

A két, részben autonóm tartományban azért váltott ki haragot az amúgy általuk is támogatott Ukrajna felé tett johnsoni gesztus, mert a kórházakra és közutakra szánt alapokból vont el pénzt a londoni főnök.

Rebecca Evans walesi pénzügyminiszter közölte: „Beleegyeztünk... de ahogy megtalálták, az nem helyes, sőt aggasztó”.

Precedens lesz, hogy London hozzányúlhat a walesi kormányzat pénzéhez

– mondta.

Hasonló dolog aggasztja a skótokat is, ahol a kormányzó Skót Nemzeti Párt már amúgy is ki akarja szakítani az országrészt Nagy-Britanniából – persze békés úton, népszavazással. Ezt a ziccert most nem ütötték le – talán azért, mert várják a Legfelsőbb Bíróság döntését arról, hogy törvényesen kiírhatnak-e újabb népszavazást.

A még a munkáspárti Tony Blair idején bevezetett „devolúcióval” részleges autonómiát, helyi parlamenteket és saját költségvetést kapott Skócia, Wales és Észak-Írország – Anglia viszont nem.

A walesiek most megjegyezték: a londoni pénzügyminisztériumnak nem lenne szabad az autonómiáknak a helyi egészségügyre és oktatásra szánt alapjait a központi költségvetési fejezetekbe tartozó külföldi katonai segélyre és védelemre költenie. Az ilyen pénzeknek a brit kormánykasszából kell származnia... „ez most egy különleges helyzet, amikor támogatjuk Ukrajnát és az ukrán népet az értelmetlen agresszió elleni, de ez akkor sem lehet precedens” – mondta a walesi pénzügyminiszter.

Az országrész oktatási minisztere azt mondta: a központi brit kormány nem konzultált velük, csak szóltak, hogy megnyirbálják a költségvetésüket – amit Londonban tagadtak.

Közben a CNN keményen nekiment Boris Johnson brit kormányfőnek: „Ne dőljenek be annak, hogy Ukrajnát támogatja” – szólt a véleménycikk címe. Johnson és Putyin orosz elnök két dologban megegyezik: mindketten keményen dolgoztak azért, hogy aláássák az Európai Uniót, amelyhez Kijev annyira szeretne csatlakozni. És: az ukránok a nemzetközi jog védelmét keresik, de Putyinhoz hasonlóan Johnson is figyelmen kívül hagyja azt: például a Brüsszellel kialkudott és Johnson által aláírt északír brexit-záradék összetépésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×