eur:
395.06
usd:
367.97
bux:
71611.5
2024. július 2. kedd Ottó
Peter Sabaka szlovák orvos (j) és Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2021. november 8-án. Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt az ország több részén is a szigorú korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Pavel Neubauer

A szlovákiai magyarok nyitottabbak a koronavírus elleni védőoltásra

Egy novemberben végzett felmérésből kiderült, hogy Szlovákiában a magyar nemzetiségű lakosság hajlandósága az oltás felvételére jóval magasabb, mint a szlovákoké. Az ország püspökei közben hangot adtak elégedetlenségüknek a templomzár miatt, és szeretnék, ha az ádventi időszakban engedélyeznék a nyilvános istentiszteletek megtartását.

Ha egy szlovák állampolgár külföldön szeretné felvenni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját, akkor az adott országban érvényes szabályok szerint oltják be. Míg Szlovákiában a második és a harmadik adag oltóanyag beadása között hat, addig például Ausztriában csak négy hónapnak kell eltelnie. Amennyiben egy szlovák állampolgár úgy dönt, egy harmadik országban oltatja be magát, kérnie kell a nemzeti tanúsítvány kiállítását, majd a megadott szlovák oldalon keresztül igényelheti az Európai Unióban érvényes, digitális Covid-igazolványt.

Akár odahaza, akár külföldön oltatják be magukat a szlovák állampolgárok, az egy novemberben készült felmérésből jól látszik, hogy a védőoltást elsősorban a liberálisok, a magasabb iskolai végzettségűek, valamint a kormánykoalíció szavazói pártolják. A Focus ügynökség novemberben készült közvélemény-kutatása szerint az oltásellenesség leginkább azokra jellemző, akik az Európai Uniót is szkeptikusan szemlélik.

Az eredményekből kiderült, hogy az egyes pártok választói között is jelentős eltérések vannak. Míg a két kormánypártnak, az OĽaNO-nak és az SaS-nek, valamint a parlamenten kívüli Hlas választóinak átoltottsága 70 százalékos, addig az idén október elején a három korábbi magyar párt egyesülésével megalakult Szövetség szavazóinak oltásra való hajlandósága eléri a 83 százalékot.

Az országos adatokat tekintve a magyarlakta Dunaszerdahelyi járás átoltottsága már jó ideje kiemelkedően magas, így nem meglepő, hogy a közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a magyar nemzetiségűek 66 százaléka vette fel az oltást, míg a szlovák válaszadók körében ez a szám 61 százalék. Mindez azzal magyarázható, hogy a szlovákiai magyarokat erősen befolyásolja Magyarország oltási politikája is.

Akár be van oltva az ember, akár nincs, a múlt csütörtök óta tartó lockdown mindenkinek tiltja az istentiszteleteken való részvételt az országban. A templomok teljes lezárását Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője eltúlzott intézkedésnek tartja. „Elfogadtuk, hogy a misékre csak oltottak és a víruson átesettek mehetnek. Elfogadtuk a létszámbeli korlátozásokat is. A templomok teljes lezárása aránytalannak tűnik, örülnénk, ha ezt a tilalmat átértékelnék” – mondta a püspöki kar szóvivője.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes el tudja képzelni, hogy a templomokat az oltottak és a víruson átesettek látogathassák. Úgy véli, nem jó ötlet megnyitni az oltatlanok számára is a templomokat, de az oltottak számára szigorú szabályokkal elfogadható lenne. Igor Matovič pénzügyminiszter is hasonló véleményen van. Azt mondta, ha az oltottak számára lehetővé tennék az istentiszteleten való részvételt, az jelentősen motiválná a nyugdíjasokat az oltásra.

Az ellenzék arra figyelmeztet, hogy ha az egyházi korlátozásokon enyhítenek, az felháborodást válthat ki más szektorokban. „Ha úgy döntenek, hogy az oltottak és a betegségen átesettek részt vehetnek istentiszteleten, akkor ugyanilyen feltételeket követelnek majd a sport és kulturális rendezvények szervezői” – fogalmazott Peter Pellegrini, a Hlas párt elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×