eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Recseg-ropog a szlovák kormánykoalíció

Miután hétfőn a négypárti kormánykoalícióból két párt is távozásra szólította fel Igor Matovič miniszterelnököt, a harmadik bejelentette, hogy a koalíciós válság mielőbbi megoldásának érdekében lemond az általa jelölt munkaügyi miniszter.

Több a kérdés mint a válasz – egyelőre így jellemezhető a Szlovákiában múlt héten kirobbant kormányválság, amely hétfőn magasabb sebességbe kapcsolt. Az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí alkotta négyes koalíció közül az utóbbi kettőnek már elfogadhatatlan Igor Matovič kormányfő személye, a második pedig a békítő szerepét magára vállalva hétfőn bejelentette, hogy a párt által jelölt munkaügyi miniszter, Milan Krajniak lemond.

„A lemondásomra olyan lépésként tekintek, amely hozzásegíthet a koalíciós válság mielőbbi lezárásához” – jelentette ki a távozó miniszter, aki parlamenti képviselőként folytatja. A köztársasági elnöktől azt kérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül mentse fel őt hivatalából. Krajniak azt mondta, azért mond le, hogy a Sme rodina megmutassa, nem szab személyi feltételeket, és hajlandó feladni valamit a koalíciós válság lezárása érdekében.

Boris Kollár házelnök és a Sme rodina elnöke szerint

a „cirkusz folytatódik”, és így nem lehet működni.

Nem gondolja, hogy a kormányon belül bármi megváltozna, ha akár Igor Matovič kormányfő, akár Richard Sulík gazdasági miniszter távozna a hivatalából. Kollár szerint a konfliktus tovább folytatódna a parlamentben és a koalíciós tanács ülésein. A parlament elnöke elismételte, hogy a mozgalom nem támasztott semmilyen személyi követelést a partnereivel szemben, csupán öt szociális intézkedés jóváhagyását kérte.

A politológus szerint, ha a kormány úgy akar kilábalni a válságból, hogy közben megóvja a koalíciót, akkor személycserékre van szükség. Aneta Világi szerint a lehetséges forgatókönyvek egyike, hogy Igor Matovič nem hagyja magát koalíciós partnerei által sarokba szorítani, de a kormányzati egység érdekében le is mondhat a miniszterelnök. „Az OĽaNO párt elnökeként a frakcióban folytathatná a kormányra bízva a döntéshozatalt, ám nem zárható ki, hogy ismét valamiféle innovatív megoldással rukkol elő” – fogalmazott a politológus.

A Matovič-kormányban a válságot a Szputnyik V vakcina megvásárlása robbantotta ki. A koalíción belül már régóta fokozódott a feszültség, főleg Igor Matovič kormányfő és Richard Sulík miniszterelnök-helyettes és SaS-elnök vitái miatt. Abban mindegyik párt egyetértett, hogy nem akarnak előrehozott választásokat. Zuzana Čaputová államfő közben találkozóra hívta Igor Matovič miniszterelnököt. Az elnöki iroda jelezte, informális munkaértekezletről van szó, a média részvétele nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×